Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019

Χειμώνας 2018-2019: Έρευνες και επίκαιρα

1. Δεκέμβριος 2018:Η χρόνια κατανάλωση κόκκινου κρέατος (περίπου 220 γραμμάρια ημερησίως) αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας που παράγεται στο έντερο ( Ν-οξείδιο τριμεθυλαμίνης TMAO) και συνδέεται με καρδιακές παθήσεις σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Η μελέτη περιέλαβε 113 υγιείς εθελοντές, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Heart Journal στις 10/12/2018 και πραγματοποιήθηκε από τον Stanley Hazen και συν. (Κλινική Cleveland). Σύμφωνα με παράλληλη μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε την ίδια ημέρα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Investigation, η χρόνια χρήση του συμπληρώματος l καρνιτίνη έχει ανάλογα δυσμενή αποτελέσματα (Dr. Hazen και συν.).

2. Φεβρουάριος 2019:Σύμφωνα με ανεξάρτητους ελέγχους που πραγματοποίησε η μη κερδοσκοπική οργάνωση Consumer Reports, παρά το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο των ΗΠΑ και τους εντατικότερους ελέγχους συγκριτικά με άλλα κράτη, οι τυποποιημένοι χυμοί έχουν υψηλή συγκέντρωση βαρέων μετάλλων που συνδέονται, μεταξύ άλλων, με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας στα παιδιά, διαβήτη τύπου 2 και καρκινώματα.
Το εύρημα αυτό αφορούσε μικρές εταιρείες αλλά και επώνυμα brands και βιολογικούς χυμούς χωρίς ζάχαρη που συχνά επιλέγονται από τους καταναλωτές ως υγιεινές λύσεις.
 Οι χυμοί σταφυλιών και τα μίγματα χυμών είχαν τα υψηλότερα μέσα επίπεδα βαρέων μετάλλων.
 Το μήνυμα είναι σαφές:
· Μειώστε την κατανάλωση τυποποιημένων χυμών που εξάλλου έχουν μικρή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
· Επιλέξτε εταιρείες που ακολουθούν αυστηρές προδιαγραφές λειτουργίας. 
· Προτιμήστε τους ελληνικούς χυμούς χωρίς ζάχαρη και ιδιαίτερα τους χυμούς εσπεριδοειδών.
3. Χειμώνας 2019: Η γρίπη είναι στην κορύφωσή της. Το στέλεχος που κυριαρχεί είναι το Η1Ν1. Εκτιμάται ότι η κορύφωση συμβαίνει τώρα αλλά η γρίπη θα συνεχίσει να προκαλεί αρκετά κρούσματα μέχρι τα τέλη Απριλίου. 
Αρκετές φορές κατά την κλινική πρακτική οι ασθενείς ρωτούν: Ποια είναι τα συμπτώματα  που όταν τα εμφανίσω υποδεικνύουν μια πιο σοβαρή εξέλιξη της συνήθους εποχικής γρίπης;
Η απάντηση δεν είναι εύκολη σε αυτό το ερώτημα διότι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο και η αξιολόγηση της αντίδρασης του οργανισμού μπορεί να γίνει μόνο από τον καταρτισμένο έμπειρο παθολόγο ιατρό, ο οποίος συνεκτιμά τα συμπτώματα και ένα σύνολο παραμέτρων κατά την ιατρική εξέταση (π.χ. ακροαστικά ευρήματα, ρυθμός αναπνοής και καρδιακής λειτουργίας). Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα δυσμενή συμπτώματα που όταν εμφανίζονται χρήζουν άμεσης ιατρικής αξιολόγησης. Τα επτά συχνότερα από τα συμπτώματα αυτά είναι:
1.   Ο παρατεταμένος πυρετός ή τα παρατεταμένα συμπτώματα.   
Η απλή γρίπη χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, 38-41 βαθμούς, πόνους στους μύες, πονοκέφαλο, βήχα, πρήξιμο αδένων, ρίγη, αίσθημα κακουχίας. Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα άτομα εμφανίζουν την εικόνα που προαναφέρεται, το φάσμα των κλινικών εκδηλώσεων κυμαίνεται από ελαφρά απύρετη αναπνευστική νόσο όπως το κοινό κρυολόγημα έως την σοβαρή εξάντληση. Ο πυρετός εμφανίζει ταχεία άνοδο κατά το πρώτο 24ωρο και πέφτει βαθμιαία σε διάστημα δύο – τριών ημερών, αν και περιστασιακά διαρκεί επί μία εβδομάδα. Η νόσος γενικά λύεται εντός δύο πέντε ημερών. Εάν λοιπόν ο πυρετός ή τα συμπτώματα δεν έχουν τάση ύφεσης μετά την πάροδο τριημέρου ή διαρκούν πάνω από πέντε ημέρες ή υποτροπιάζουν μετά από ύφεση μπορεί να υποκρύπτεται σοβαρότερη επιπλοκή.
2.   Ο πυρετός που δεν ανταποκρίνεται στα αντιπυρετικά

Ο πυρετός στην γρίπη συνήθως ανταποκρίνεται στα αντιπυρετικά και εισέρχεται σε φάση ύφεσης μετά την λήψη τους που συνήθως διαρκεί επί τρεις τέσσερεις ώρες. Όταν ο πυρετός είναι ανθεκτικός στην λήψη αντιπυρετικών δισκίων μπορεί να υποκρύπτεται σοβαρότερη εξέλιξη.
3.   Ο πυρετός που συνοδεύεται από έντονο ρίγος.
Ο πυρετός στην γρίπη συνοδεύεται από έντονη κακουχία πόνο στο μυϊκό σύστημα και στις αρθρώσεις μικρού βαθμού ρίγος αλλά σπάνια εκδηλώνεται με έντονο ρίγος. Εάν λοιπόν εμφανίσετε ιδιαίτερα έντονο πρωτόγνωρο για εσάς ρίγος, ενδέχεται να μην πάσχετε από απλή γρίπη.
4.   Η δύσπνοια ή το σφύριγμα της αναπνοής.
Η δύσπνοια δεν είναι μια απλή δυσχέρεια αναπνοής που οφείλεται σε φραγμένη μύτη αλλά ένα  βαθύτερο αίσθημα αδυναμίας αναπνοής. Το σφύριγμα που αρκετές φορές δεν είναι αντιληπτό στον πάσχοντα αλλά εντοπίζεται από τους οικείους ή τους συγκατοίκους του ασθενούς είναι ο ήχος που παράγεται όταν ο αέρας διέρχεται κατά την αναπνοή από αποφραγμένους από τις βλέννες βρόγχους. Αυτό υποδηλώνει μία υπερπαραγωγή πτυέλων που χρήζει ιατρικής αντιμετωπίσεως και δεν συνάδει με την απλή γρίπη.
5.   Ο έντονος πονοκέφαλος που συνοδεύεται από εμετό ή αυχενική δυσκαμψία.
Ο πονοκέφαλος είναι συχνός ιδιαίτερα κατά την εισβολή της γρίπης σπάνια ωστόσο συνοδεύεται από εμετό ή αυχενική δυσκαμψία ή φωτοφοβία. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν  αρχόμενη μηνιγγίτιδα.
6.   Το επίμονο αίσθημα καρδιακών παλμών.
Ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν ήπιο αίσθημα καρδιακών παλμών κατά την διάρκεια των εμπύρετων λοιμώξεων. Αυτό οφείλεται στην φυσιολογικώς εκλυόμενη ταχυκαρδία. Όταν όμως ένας οργανισμός εμφανίσει ασυνήθιστο για τα δεδομένα του αίσθημα παλμών ή χτυπημάτων στο στήθος η ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη.
7.   Η ασυνήθιστη επιδείνωση της διανοητικής κατάστασης ή της φυσιολογικής διούρησης.
Αυτό το σύμπτωμα εμφανίζεται ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους ή χρονίως πάσχοντες που δεν κάνουν εύκολα πυρετό λόγω αδυναμίας του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Οι ασθενείς αυτοί συχνά εμφανίζουν αιφνίδιο λήθαργο ή βυθιότητα ή αλλαγή της συμπεριφοράς ή απότομη πτώση της αποβαλλόμενης 24ωρης ποσότητας των ούρων τους ως αποτέλεσμα της επιθετικής συμπεριφοράς του ιού.
Οι βιβλιογραφικές παραπομπές για τις έρευνες στο    https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/
  

Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

24ωρη γραμματεία για ραντεβού: 2106252770 και 2102122198
To ιατρείο στο web http://iatreioamoschovaki.gr

Facebook Twitter Ιστοσελίδες και Κανάλια του ιατρείου παραπλεύρως


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου