Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019

Φθινόπωρο 2018: Έρευνες και συμπεράσματα

1. Νοέμβριος 2018: Αλλάζουν οι συστάσεις για την άσκηση
 Οι καθιστικές δραστηριότητες σε συνδυασμό με την παχυσαρκία αυξάνουν επικίνδυνα στον δυτικό κόσμο με δεδομένη και την διείσδυση των ηλεκτρονικών μέσων στην καθημερινότητα του πολίτη. Σήμερα γνωρίζουμε η σωματική δραστηριότητα έχει πολλά οφέλη: Βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου, μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από νόσο Αλτσχάιμερ, μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων, μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από καρδιοεγκεφαλικά επεισόδια, παχυσαρκία και καρκίνο. Με δεδομένες τις αρνητικές επιδράσεις της καθιστικής ζωής στην υγεία, το υπουργείο υγείας των ΗΠΑ εκδίδει νέες κατευθυντήριες οδηγίες προτρέποντας τους γονείς να ενθαρρύνουν την σωματική δραστηριοποίηση των παιδιών τους από την τρυφερή ηλικία των τριών ετών. Οι στόχοι που θέτουν οι συστάσεις είναι:
• Τρίωρο ημερησίως για τις ηλικίες 3-5 έτη.
• Εξήντα λεπτά ή περισσότερο φυσικής δραστηριοποίησης μέτριας ή έντονης έντασης για τις ηλικίες 6-17 έτη.
• 150 έως 300 λεπτά την εβδομάδα δραστηριοποίησης μέτριας έντασης ή 75 έως 150 λεπτά δραστηριοποίησης υψηλής έντασης σε περιπτώσεις ενηλίκων. Η ομάδα αυτή πρέπει να κάνει ασκήσεις ή δραστηριότητες ενδυνάμωσης μυών 2 ή περισσότερες ημέρες ανά εβδομάδα.
Οι ηλικιωμένοι ενήλικες πρέπει να κάνουν σωματικές δραστηριότητες που προάγουν την ισορροπία του σώματος, ενδυναμώνουν το μυϊκό σύστημα και περιλαμβάνουν αεροβική άσκηση.

2. 09/10/2018, Denver, Ετήσιο Συνέδριο Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής: Σύμφωνα με έρευνα που περιέλαβε δωρητές σπέρματος από τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ και συγκεκριμένα 29.862 δείγματα σπέρματος από δότες στην Βοστώνη, 50.462 δείγματα από δότες του Λος Άντζελες, 13.399 δείγματα από δότες της Νέας Υόρκης, 26.368 δείγματα από δότες της Καλιφόρνιας,, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων και η κινητικότητά τους διαχρονικά μειώνονται (Ιατρική Σχολή Icahn Νέας Υόρκης, Sydney Chang, MD και συν. ).
Τα ευρήματα της μείωσης του αριθμού των σπερματοζωαρίων και της κινητικότητας έχουν εντοπιστεί από πολλές επιστημονικές ομάδες σε όλο τον κόσμο. Για το φαινόμενο ενοχοποιούνται η ρύπανση, η έκθεση σε ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές, όπως η δισφαινόλη Α, η έκθεση σε βιομηχανικά κατάλοιπα και βαρέα μέταλλα σε συνδυασμό με τοξικές συνήθειες κατά την καθημερινότητα του σύγχρονου άντρα όπως είναι η μειωμένη σωματική δραστηριότητα, η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, το κάπνισμα. Σημαντική είναι και η υψηλή ποιότητα πόσιμου νερού για την διατήρηση υψηλής ζωτικότητας σπέρματος. 
3. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Δανία και περιέλαβε 104 537 άτομα (Katrine L. Rasmussen και συν.-Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης), ορισμένες μορφές του γονιδίου που ρυθμίζει τη σύνθεση της απολιποπρωτεΐνης Ε συνδέονται με υψηλό κίνδυνο άνοιας. Η ελαττωματική μορφή της απολιποπρωτεΐνης Ε (apoE) διαταράσσει το μεταβολισμό της χοληστερόλης καθώς και την εγκεφαλική κάθαρση του αμυλοειδούς-β που εμπλέκεται στην παθογένεια της νόσου Alzheimer. Ο εντοπισμός των παθολογικών μορφών του γονιδίου σε υγιή άτομα με γενετική ανάλυση DNA και η εφαρμογή εξατομικευμένων παρεμβάσεων πρόληψης είναι σημαντική. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να διακόψουν οπωσδήποτε το κάπνισμα και να διατηρούν ιδανικό βάρος σώματος. Η υπέρταση, ο διαβήτης, η κατάθλιψη, οι παθήσεις της ακοής πρέπει να αντιμετωπίζονται επιθετικά για την δραστική μείωση του σχετικού κινδύνου. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Canadian Medical Association Journal (Σεπτέμβριος 2018; τεύχος 190).
Βιβλιογραφικές παραπομπές και περισσότερες μελέτες στο https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/
Το ηλεκτρονικό site του ιατρείου είναι http://iatreioamoschovaki.grΔρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
 


Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.Οι ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας εκτίθενται στον ηλεκτρονικό τόπο του ιατρείου  και στο http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου