Κυριακή, 20 Αυγούστου 2017

Καλοκαίρι 2017: Η διάρροια του ταξιδιώτη, επίκαιρες έρευνες

1. ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
A. Tεχνητό φως και υγεία
Σύνοψη μελετών: H έκθεση σε τεχνητό φως κατά τη νύχτα και η ελαττωμένη έκθεση σε φυσικό φως κατά την διάρκεια της ημέρας συνδέεται με αυξημένη επίπτωση παχυσαρκίας, κατάθλιψης, διαβήτη, καρκινωμάτων και βράχυνση του προσδόκιμου επιβίωσης. Περπατήστε το πρωί υπό το φως του ήλιου, τοποθετήστε το γραφείο σας κοντά σε παράθυρο,χαμηλώστε τα φώτα μετά το σούρουπο, απομακρύνετε τις ηλεκτρονικές συσκευές κατά το δίωρο που προηγείται του ύπνου, χρησιμοποιήστε μάσκες ύπνου. 
Link
http://www.medscape.com/viewarticle/882476#vp_2


Β.Πώς μπορείτε να κερδίσετε επτά χρόνια ζωής
ύμφωνα με έρευνα των Neil Mehta- Mikko Myrskylä και συνεργατών από το Πανεπιστήμιο του Michigan και το Ινστιτούτο Δημογραφικών Ερευνών της Γερμανίας, τρεις μόνο υγιεινές συνήθειες η αποχή από το κάπνισμα, η διατήρηση δείκτη μάζας σώματος μεταξύ 18,5 και 29,9 kg / m 2 και η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο (λιγότερο από 14 ποτά την εβδομάδα στους άνδρες και λιγότερο από 7 ποτά αντίστοιχα στις γυναίκες) δίνει επτά χρόνια ζωής. Η έρευνα περιέλαβε 15.000 Αμερικανούς ηλικίας 50 έως 89 ετών και δημοσιεύτηκε στις 19 Ιουλίου στο επιστημονικό περιοδικό Health Affairs. Για τον υπολογισμό του δικού σας ΒΜΙ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το https://www.allianzworldwidecare.com/…/support/view/bmi-ca…/
Link
http://www.medscape.com/viewarticle/883236?src=wnl_edit_tpal&uac=169335HT

Γ. Καφές και υγεία
Σύμφωνα με έρευνα που περιέλαβε 521 330 συμμετέχοντες σε δέκα ευρωπαϊκά κράτη και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Ann Intern Med. στις 11 Ιουλίου 2017 (Gunter MJ και συν./ doi: 10.7326/M16-2945) η συστηματική κατανάλωση καφέ με ή χωρίς καφεΐνη αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης. Η έρευνα αυτή συμφωνεί με αποτελέσματα και άλλων σχετικών με τον καφέ ερευνών που έγιναν κατά την τρέχουσα δεκαετία. Ως συμπέρασμα: Πιείτε άφοβα τον πρωινό σας καφέ και εάν πάσχετε από χρόνιο νόσημα που μπορεί να επιδεινωθεί από την καφεΐνη (π.χ. αϋπνία) πιείτε άφοβα καφέ από τον οποίο έχει αφαιρεθεί με φυσικά μέσα η καφεΐνη (decaf.).
Link
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28693038

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα https://www.facebook.com/pg/DrAnastasiaMoschovaki/posts/

2. H ΔΙΑΡΡΟΙΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗ
Η διάρροια των ταξιδιωτών είναι το πιο κοινό παθολογικό πρόβλημα που συνδέεται  με τα ταξίδια κατά την περίοδο που διανύουμε. Παρά το γεγονός ότι η διάρροια του ταξιδιώτη μπορεί να εμφανιστεί ανεξαρτήτως ταξιδιωτικού προορισμού, χώρες υψηλού κινδύνου είναι οι περισσότερες χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής, του Μεξικού και της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.
Χώρες με θερμό κλίμα, κακή αποκομιδή σκουπιδιών, κακά συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης μυγών και εντόμων με επικίνδυνα παθογόνα, τα οποία στη συνέχεια επικάθονται σε τρόφιμα. Η ανεπαρκής ηλεκτρική ισχύς μπορεί να οδηγήσει σε κακή λειτουργία ψύξης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μη ασφαλή αποθήκευση τροφίμων. Η έλλειψη καθαρού νερού μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση τροφίμων ή ποτών που παρασκευάζονται με βάση το νερό και η ανεπαρκής παροχή νερού σε πλημμελή  καθαρισμό χεριών, επιφανειών,  σκευών και τροφίμων. Επιπλέον, η οικονομική κρίση σε αρκετές χώρες συνδέεται με πλημμελή χρήση σαπουνιού σε εστιατόρια και ξενοδοχεία.
Τα βακτήρια και οι ιοί είναι τα πιο κοινά αίτια του προβλήματος. Συνήθεις παθογόνοι μικροοργανισμοί που προκαλούν το πρόβλημα είναι η Escherichia coli , ο Staphylococcus , ο  Bacillus cereus το Campylobacter jejuni, η Shigella spp. η Salmonella spp η Aeromonas spp., Plesiomonas spp., το Acrobacter, το Larobacter , το Bacteroides fragilis ο νοροϊός, ο ροταϊός και ο αστροϊός, η Giardia, η  Entamoeba histolytica το Cryptosporidium. Ο χρόνος επώασης, η στιγμή της εκδήλωσης της νόσου μετά από την έκθεση ποικίλλει ανάλογα με το αίτιο. Έτσι στο Staphylococcus aureus και στο Bacillus cereus είναι γενικώς μία με οκτώ ώρες, ορισμένα όμως παθογόνα μπορεί να έχουν μακρύ χρόνο επώασης, όπως ορισμένα στελέχη Campylobacter Salmonella Aeromonas, στα οποία ο χρόνος επώασης εκτείνεται στις ένδεκα ημέρες.
Η διάρροια του ταξιδιώτη χαρακτηρίζεται από αιφνίδια εμφάνιση ενοχλητικών συμπτωμάτων, η ένταση των οποίων ποικίλει. Ήπιες κοιλιακές κράμπες ή κοιλιακό άλγος χαλαρά κόπρανα ή σαφής διάρροια,  αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος ή πυρετός, έμετος ή ναυτία, αίμα ή βλέννα στα κόπρανα είναι συμπτώματα της νόσου που μπορεί να εμφανίζονται μεμονωμένα ή να συνυπάρχουν.
 Η διάρκεια των συμπτωμάτων συνήθως είναι 3-4 ημέρες. Σε σοβαρότερες καταστάσεις η κατάσταση επιμένει για εβδομάδες ή μήνες.
Η κατάσταση μπορεί να απειλήσει την ζωή όταν τα παθογόνα είναι ισχυρά (π.χ. ηπατίτιδα Α) ή ο οργανισμός εξασθενημένος.
Πρόληψη
·      Συνιστάται καλή πλύση των χεριών κατά τα ταξίδια με  υγρό σαπούνι. Πλένετε καλά με το αντισηπτικό τα χέρια παλάμη – παλάμη πάνω – κάτω, δάκτυλο – δάκτυλο, χωρίς να αμελήσετε τις πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα την επιφάνεια των παλαμών και των καρπών και την περιοχή κάτω από τα νύχια, τουλάχιστον επί είκοσι δευτερόλεπτα και ιδανικά πάνω από 25 δευτερόλεπτα.
·      Χρησιμοποιείτε απολυμαντικά  με βάση το οινόπνευμα (που περιέχουν ≥60% αλκοόλ) σε περίπτωση που δεν έχετε πρόσβαση σε καθαρό νερό και σαπούνι.
·      Ο ταξιδιώτης πρέπει να μην καταναλώνει τρόφιμα από πλανόδιους πωλητές, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, αμφιβόλου προέλευσης ποτά, νερό και παγάκια.
·      Τα φρούτα πρέπει να ξεφλουδίζονται στα ταξίδια και να μην καταναλώνονται αναποφλοίωτα, το φαγητό πρέπει να σερβίρεται ζεματιστό.
·      Καλό είναι να καταναλώνονται μόνο εμφιαλωμένο νερό και ποτά.
·      Ορισμένα ειδικά διαρροϊκά σύνδρομα προλαμβάνονται με εμβόλια (ηπατίτιδα Α).
·      Σε άτομα υψηλού κινδύνου χορηγείται φαρμακευτική προφυλακτική αγωγή έναντι της διάρροιας των ταξιδιωτών. Προφυλακτική αγωγή χορηγείται επίσης σε περίπτωση ορισμένων περιοχών υψηλού κινδύνου.

Κατά την διάρκεια της προσβολής συνιστάται επαρκής ενυδάτωση και αναπλήρωση ηλεκτρολυτών. Ο ζωμός κότας και λαχανικών, ο οποίος έχει παρασκευαστεί με υψηλής ποιότητας νερό και έχει βράσει επαρκώς είναι καλές επιλογές κατά την διάρκεια της νόσου. Η σωστή ιατρική παθολογική εξέταση είναι απαραίτητη επί έντονων ή παρατεινόμενων συμπτωμάτων.
Περισσότερα νέα που αφορούν την πρόληψη στις ιστοσελίδες:

https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/ 

http://twitter.com/amoschovaki

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
http://iatreioamoschovaki.gr
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου