Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2017: Η ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΗΘΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

1.    Ο ιός της γρίπης των πτηνών είναι όμοιος με τους ιούς της ανθρώπινης γρίπης;
Όπως ο άνθρωπος νοσεί από την εποχική γρίπη, με ανάλογο τρόπο ιοί παρόμοιοι με τους ιούς της εποχικής γρίπης του ανθρώπου προσβάλλουν και τα πτηνά. Οι ιοί αυτοί δεν μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο αυτή τη στιγμή, περιστασιακά όμως όταν ο άνθρωπος ευρίσκεται σε στενή επαφή με άρρωστα πουλιά είτε επειδή είναι κυνηγός ή κτηνοτρόφος μπορεί να νοσήσει.
2.    Ποια η κατάσταση σήμερα;
Το στέλεχος του ιού που κυκλοφορεί σήμερα στην Ευρώπη και προσβάλλει τα πτηνά είναι ένα μεταλλαγμένο και ιδιαίτερα ισχυρό στέλεχος. Από τον Ιούνιο του 2016, ο ιός στην Ευρώπη (H5N8) έχει προκαλέσει σοβαρές επιδημίες σε άγρια μεταναστευτικά  πτηνά και οικόσιτα πουλερικά με πολυάριθμους θανάτους. Η ικανότητα μετάδοσης  του ευρωπαϊκού στελέχους του ιού που είναι γνωστό ως A(H5N8) 2017  από τα πτηνά στον άνθρωπο είναι ελάχιστη. Παρά το γεγονός ότι προσώρας στην Ευρώπη δεν έχουν εντοπιστεί ανθρώπινα κρούσματα, η μετάδοση δεν μπορεί να αποκλειστεί σε ομάδες που ευρίσκονται σε αυξημένο συγχρωτισμό με πτηνά (π.χ. κυνηγοί, κτηνοτρόφοι).
Το στέλεχος του ιού της γρίπης που ενδημεί στην Κίνα και είναι γνωστό ως A (H7N9) 2017 έχει προκαλέσει καταγεγραμμένους θανάτους και σε ανθρώπους. Οι κινεζικές αρχές υγείας έχουν εντοπίσει και αναφέρει  στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 120 νέα ανθρώπινα κρούσματα της γρίπης των πτηνών Α (H7N9) 2017 από το Σεπτέμβριο του 2016. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς είχαν έκθεση σε ζώντα πουλερικά ή είχαν επισκεφτεί αγορές ζώντων πουλερικών συνήθεια ευρέως διαδεδομένη στην Κίνα. Σε σπάνιες περιπτώσεις στην Κίνα υπήρξε περιστασιακή μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η κατάσταση αυτή ώθησε το Κέντρο πρόληψης ειδικών νοσημάτων στις ΗΠΑ, CDC, τον Ιανουάριο του 2017 να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για την Κίνα. 
Συγκεκριμένα προειδοποιεί τους ανθρώπους που ταξιδεύουν στην Κίνα να αποφεύγουν κάθε επαφή με οικόσιτα ή άγρια πουλερικά και τα περιττώματά τους. Επιπρόσθετα κατά το ταξίδι τους (εφόσον δεν μπορεί να αποφευχθεί), δεν πρέπει να τρώνε κρέας πουλερικών που δεν είναι καλά μαγειρεμένο και δεν σερβίρεται καυτό, πρέπει να αποφεύγουν τα μελάτα αυγά, πρέπει να αποφεύγουν το φαγητό από πλανόδιους πωλητές, πρέπει να πλένουν συχνά και επαρκώς τα χέρια τους, πρέπει να είναι σε επιφυλακή για πυρετό δέκα ημέρες μετά την επιστροφή τους από την Κίνα.
 Παρά το γεγονός ότι προσώρας στην Ευρώπη δεν έχουν εντοπιστεί ανθρώπινα κρούσματα (πιθανώς αυτό συνδέεται με το μικρότερο συγχρωτισμό των Ευρωπαίων με ζώντα πουλερικά), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συνιστά στους Ευρωπαίους καταναλωτές να τηρούν σχολαστικά αντίστοιχα προληπτικά μέτρα ασφαλείας. Σε περιοχές με έξαρση κρουσμάτων, η διαχείριση των σφαγμένων πουλερικών πρέπει να γίνεται με γάντια. 
3.    Γιατί οι υγειονομικές υπηρεσίες ευρίσκονται σε επιφυλακή κατά το 2017 σε παγκόσμιο επίπεδο;
Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:
Α. Η γρίπη των πουλερικών όταν προσβάλλει τον άνθρωπο είναι ιδιαίτερα σοβαρή. Στην Κίνα μια χώρα με παράδοση στην εκτροφή και συντήρηση των πουλερικών οι πρώτες επίσημες περιπτώσεις προσβολής του ανθρώπου από την γρίπη των πουλερικών χρονολογούνται  από την Άνοιξη του 2013. Από τα 924 επιβεβαιωμένα ανθρώπινα κρούσματα στην Κίνα περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων είχε μοιραία κατάληξη.
Β. Οι ιοί της γρίπης έχουν την ικανότητα να μεταλλάσσονται και να ανταλλάσσουν γενετικό υλικό μεταξύ τους.  Πιθανή μετάλλαξη του ιού της γρίπης των πουλερικών ή ανασυνδυασμός του με τον ιό της ανθρώπινης γρίπης, μπορεί να αποτελέσει τη αρχή για θανατηφόρες επιδημίες γρίπης στον άνθρωπο. Οι μεταλλάξεις και η αλληλοεπίδραση με τα ανθρώπινα στελέχη τα γρίπης ενδέχεται  να εφοδιάσουν στο μέλλον τους ιούς της γρίπης των πτηνών με την ικανότητα της εύκολης μετάδοσης στον άνθρωπο.
4. Πώς μεταδίδεται η γρίπη των πτηνών στον άνθρωπο πώς εκδηλώνεται και ποια τα μέτρα πρόληψης;     
H γρίπη των πτηνών με τον ιό που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη μπορεί να μεταδοθεί με άμεση φυσική επαφή με μολυσμένα πτηνά (σε απόσταση μικρότερη από δύο μέτρα) ή με  επιφάνειες που έχουν μολυνθεί κυρίως με αναπνευστικές εκκρίσεις ή κόπρανα μολυσμένων πτηνών. Εκδηλώνεται με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και είναι ιδιαίτερα σοβαρή σε πτηνά οικόσιτα ζώα και ανθρώπους. Τα αρχικά  συμπτώματα στον άνθρωπο είναι παρόμοια με εκείνα των άλλων αναπνευστικών ιών, και μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, μυαλγίες και κόπωση, απώλεια της όρεξης, ρινική καταρροή, βουλωμένη μύτη. Ωστόσο, η μόλυνση με τον ιό αυτό συχνά προκαλεί σοβαρή αναπνευστική ασθένεια και σε αρκετές περιπτώσεις έχει μοιραία κατάληξη. 
Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να είναι σε ιδιαίτερη επιφυλακή, να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα ασφαλείας, να μην αφήνουν τα πουλερικά να κυκλοφορούν ελεύθερα, να ελέγχουν σχολαστικά την διατροφή των πουλερικών, να χρησιμοποιούν γάντια κατά τη σφαγή και διαχείριση των πουλερικών, να αερίζουν τους χώρους εκτροφής, να αποφεύγουν το στενό συγχρωτισμό των πουλερικών και την παραμονή άρρωστων και υγιών πουλερικών στον ίδιο χώρο. Πρέπει να πλένουν με σχολαστικότητα τα χέρια τους πριν και μετά την επαφή με τα πουλερικά και να είναι σε στενή επικοινωνία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.
4.    Ποια τα μέτρα πρόληψης για τους ευρωπαίους καταναλωτές;
Μέτρα προφύλαξης για τους καταναλωτές αυτή την περίοδο:
·       Να αποφεύγετε το κυνήγι και την βρώση άγριων πουλιών.
·        Εάν έχετε οικόσιτα ζώα εμποδίστε τα να έλθουν σε επαφή με νεκρά πτηνά κατά τις βόλτες τους.
·       Αγοράζετε καθαρά τμήματα κτηνιατρικώς ελεγμένων πουλερικών (π.χ. στήθος μπούτι) και επιλέξτε να τα μαγειρέψετε επαρκώς και κοντά στην ημερομηνία λήξεως.
·       Ο ιός της γρίπης των πουλερικών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στο νερό και το σαπούνι. Να πλένετε επαρκώς τα χέρια σας πριν την και μετά την παρασκευή και την βρώση τροφίμων επί χρονικό διάστημα άνω των 20-25 δευτερολέπτων. Πλένετε τα σκεύη που χρησιμοποιείτε για την διαχείριση του ωμού κρέατος με ζεστό νερό μετά την χρήση τους.
·       Να αποφεύγετε τα μελάτα αυγά.
5.    Τι πρέπει να προσέχει ο πολίτης κατά την πλύση των χεριών;
Δείτε την επίδειξη στο video https://www.youtube.com/watch?v=TRU3RICLm7o
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου είναι http://iatreioamoschovaki.gr
Τα συνδεόμενα κανάλια του ιατρείου είναι https://www.youtube.com/channel/UC1ZaRAktAaoCEFITCcjhDZQ και https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw

Οι συνδεόμενες ιστοσελίδες πρόληψης:

http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΒΟΝΝΗ ΠΑΡΙΣΙ 
ΠΕΚΙΝΟ ΤΟΚΙΟ: ΝΕΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣhttp://cholesterolandtriglycerides.blogspot.comΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

· Facebook

· Twitter

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.comΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/ ΒΟΤΑΝΑ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ


http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/ ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου