Σάββατο, 11 Ιουνίου 2016

ΙΟΥΝΙΟΣ 2016: ΛΟΙΜΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

A. NOΣΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ
Κατά τα τελευταία χρόνια ασυνήθιστες ασθένειες που μεταδίδονται με κουνούπια και σκνίπες έχουν εμφανιστεί στον ελλαδικό χώρο και αναμένεται να παρουσιάσουν έξαρση κατά το τρέχον έτος. Αυτό συνδέεται  κύρια με:
·       Την αλλαγή του οικοσυστήματος, την αύξηση των θερμοκρασιών και την εμφάνιση κουνουπιών που υπό φυσιολογικές συνθήκες απαντώνται σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές
·       Την αυξημένη μετανάστευση ανθρώπων φορέων ασυνήθιστων ασθενειών που ενδημούν στις χώρες τους και τη μετάδοσή τους σε γηγενείς πληθυσμούς. Εξάλλου τα ταξίδια και η μετανάστευση είναι μοχλοί διασποράς ασυνήθιστων επιδημιών.
Τα πιο σοβαρά νοσήματα που μεταδίδονται με σκνίπες ή κουνούπια και αναμένεται να πλήξουν την Ελλάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ο ιός ζίκα η εγκεφαλίτιδα του Νείλου, το κάλα αζάρ, ο δάγκειος πυρετός και η ελονοσία. Οι σκνίπες είναι μέσο μετάδοσης κάλα αζάρ φλεβοιών και τσιμπούν και κατά την διάρκεια της ημέρας.
1. ΙΟΣ ΖΙΚΑ

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα, όταν εμφανίζονται, αρχίζουν 2 έως 7 ημέρες μετά το τσίμπημα από το μολυσμένο κουνούπι: Πυρετός, εξάνθημα, πόνος στις αρθρώσεις, κόκκινα μάτια είναι τα συνήθη συμπτώματα που διαρκούν έως μία εβδομάδα. Υπήρξαν περιπτώσεις εμφάνισης συνδρόμου Guillain-Barré, ενός σοβαρού νευρολογικού συνδρόμου με παραλύσεις.Ο ζίκα ενοχοποιείται για την εμφάνιση γενετικών ανωμαλιών στα έμβρυα προσβεβλημένων μητέρων. Ο ιός μεταδίδεται και σεξουαλικώς.
2. ΙΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

Πολλά προσβεβλημένα άτομα δεν αναπτύσσουν συμπτώματα. Σε μικρότερο ποσοστό εμφανίζεται πυρετός με συμπτώματα ίωσης (π.χ. καταβολή, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, διαταραχές γαστρεντερικού). Εξάνθημα ή ήπια νευρολογικά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν. Η σοβαρή μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα από τον ιό είναι σπανιότερες. Σπασμοί, παραλύσεις, μυϊκή αδυναμία είναι σημεία νευρολογικής προσβολής. Επιπλοκές της νόσου είναι η πνευμονία, η λοίμωξη του ουροποιητικού, μόνιμες νευρολογικές βλάβες, σύνδρομα κόπωσης, έλκη. 
3. ΕΛΟΝΟΣΙΑ 

Η οξεία προσβολή χαρακτηρίζεται από πυρετό, ατονία, εφίδρωση που προσομοιάζει με ίωση. Τα εμπύρετα επεισόδια πολλές φορές ακολουθούνται από διαστήματα απυρεξίας, κατά την διάρκεια των οποίων ο ασθενής νοιώθει καλά. Πονοκέφαλος, κακουχία, μυαλγίες, αρθραλγίες, βήχας, θωρακικός πόνος, κοιλιακός πόνος, ανορεξία, ναυτία, πυρετός, διάρροια, είναι συχνά. Ο κίνδυνος να εκδηλώσει κάποιος ελονοσία διαρκεί δύο μήνες έως και δύο χρόνια από τη στιγμή του τσιμπήματος του κουνουπιού, ανάλογα με το στέλεχος. Ενδέχεται να εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές με αναιμία, δυσλειτουργία όλων των οργάνων, νευρολογικές αλλοιώσεις και διαταραχές συνείδησης, σπασμοί, κώμα, υπόταση, πνευμονικό οίδημα, νεφρική ανεπάρκεια, αιμόλυση, υπογλυκαιμία, ηπατική δυσλειτουργία, ανωμαλίες πηκτικότητας, επιλοιμώξεις. 
4. ΚΑΛΑ ΑΖΑΡ

Η βασική οδός μετάδοσης είναι από το σκύλο στον άνθρωπο μέσω της σκνίπας. Το καλά αζάρ χαρακτηρίζεται από εμπύρετα επεισόδια με μακρές περιόδους απυρεξίας και απώλεια βάρους. Προοδευτικά αναπτύσσεται διόγκωση του σπλήνα. Το υπεύθυνο παθογόνο είναι παράσιτο που μολύνει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλώντας χρόνια λοίμωξη και εξαντλώντας προοδευτικά τις αμυντικές εφεδρείες του οργανισμού. Εάν δεν χορηγηθεί θεραπεία, ο θάνατος επέρχεται λόγω εξαντλήσεως του οργανισμού ή παρεμπίπτουσας λοίμωξης.
 5. ΔΑΓΚΕΙΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

Το κουνούπι που προκαλεί τον δάγκειο πυρετό συνήθως αναπαράγεται κοντά σε κατοικίες χρησιμοποιώντας το γλυκό νερό που λιμνάζει. Εισβάλλει με κεφαλαλγία, οπισθοβολβικό άλγος και ισχυρή μυαλγία, οσφυαλγία, δερματική υπερευαισθησία, εξάνθημα, ανορεξία, ναυτία, έμετο. Σε σοβαρές περιπτώσεις εμφανίζεται αιμορραγικό εξάνθημα και αιμορραγίες σε διάφορες εστίες του σώματος.
·        

ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ
 Τα εντομοαπωθητικά σκευάσματα  είναι ουσίες που βοηθούν τους ανθρώπους να αποφύγουν τα τσιμπήματα των κουνουπιών και ταξινομούνται σε εντομοαπωθητικά spray, εντομοαπωθητικά κρέμες για δερματική χρήση και εντομοαπωθητικά για εμβάπτιση ρουχών κουρτινών κουνουπιέρων. 

Ι. ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΑ SPRAY
Η έκχυση των εντομοαπωθητικών ουσιών γίνεται στην ατμόσφαιρα. Τα sprayαυτά χρησιμοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους. Τα εντομοαπωθητικά sprayπεριέχουν ειδικές ουσίες που απομακρύνουν τα κουνούπια. Από μόνα τους, χωρίς να λαμβάνονται παράλληλα μέτρα που μειώνουν τη συγκέντρωση των κουνουπιών σε εσωτερικούς χώρους δεν είναι αποτελεσματικά.  Πρέπει λοιπόν κατά την χρήση τους να λαμβάνονται μέτρα μείωσης της συγκέντρωσης των κουνουπιών. Ιδανικά βασικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται παράλληλα είναι:
·       Τα παράθυρα πρέπει να κλείνουν ερμητικά από το σούρουπο έως την αυγή και να φέρουν σήτες.
·       Πρέπει να χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες και κλιματιστικά που προκαλούν πτώση θερμοκρασίας και ρεύματα τα οποία με τη σειρά τους μειώνουν την δραστηριότητα των κουνουπιών.
·       Στον περιβάλλοντα χώρο πρέπει να απομακρύνονται εστίες με λιμνάζοντα ύδατα και να λαμβάνεται μέριμνα για το δραστικό κούρεμα του γκαζόν.

ΙΙ. ΚΡΕΜΕΣ ΓΙΑ ΔΕΡΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ
Ειδικά εντομοαπωθητικά σκευάσματα για το εκτεθειμένο δέρμα είναι το DEET, το Picaridin, το οil of lemoneucalyptus (το μόνο αποδεδειγμένα αποτελεσματικό φυσικό εντομοαπωθητικό σκεύασμα) το IR3535. Τα σκευάσματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τους απογευματινούς και βραδινούς περιπάτους. Για το τρέχον καλοκαίρι και Φθινόπωρο συνιστώνται ιδανικά υψηλές συγκεντρώσεις, 30% ή μεγαλύτερες. Οι κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε κατά την χρήση των προϊόντων αυτών είναι:
·        Ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή του προϊόντος. 
  • Εφαρμόστε το προϊόν μόνο στο ακάλυπτο δέρμα.
  • Μην εφαρμόζετε απωθητικά στα μάτια ή το στόμα και μέσα στα αυτιά.
  • Μην εισπνέετε και μην καταπίνετε το προϊόν. 
  • Αποφύγετε την εφαρμογή προϊόντων εξαιρετικά υψηλής συγκέντρωσης (πάνω από 50% DEET) στο δέρμα.
  • Πλύντε καλά τα χέρια σας τουλάχιστον επί τριάντα δευτερόλεπτα μετά την εφαρμογή και μετά την επιστροφή σας από το εξωτερικό περιβάλλον στο σπίτι. Ιδανικά κάντε ένα ντους στο σώμα.
  • Μην χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά σε πληγές ή ερεθισμένο δέρμα. 
  • Εάν είστε αλλεργικός (-κή), έγκυος ή θηλάζετε η ειδική παθολογική εξέταση είναι επιβεβλημένη για τον καθορισμό του ιδανικού προϊόντος για εσάς. Συνεννοηθείτε με τον παιδίατρο για την ιδανική αντικουνουπική προστασία εάν το παιδί σας είναι κάτω των εννέα ετών.
  • Εφαρμόστε το προϊόν σε μικρή περιοχή του δέρματος αρχικά και εάν εμφανίσετε αντίδραση υπερευαισθησίας πλύντε τοπικά το δέρμα. Η σωστή παθολογική ιατρική εξέταση είναι επιβεβλημένη για τον καθορισμό του κατάλληλου για εσάς αντικουνουπικού σκευάσματος σε περίπτωση εμφάνισης αντίδρασης υπερευαισθησίας.
  • Προτιμήστε τα φυσικά αντικουνουπικά σκευάσματα (οil of lemoneucalyptus) όταν η συγκέντρωση των κουνουπιών είναι χαμηλή ή μέτρια και επαναλάβετε την επάλειψη μετά την πάροδο τριώρου τετραώρου σε εξωτερικό περιβάλλον.
ΙΙΙ. ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΡΟΥΧΑ
Ειδικά  προϊόντα περμεθρίνηs πωλούνται για αποκλειστική χρήση σε ρούχα, παπούτσια, κουνουπιέρες, κουρτίνεςείδη κάμπινγκ. Ορισμένες φορές τα είδη αυτά έχουν ήδη εμβαπτιστεί στο αντικουνουπικό προϊόν κατά την διάρκεια της κατασκευής (π.χ. αντικουνουπικά έτοιμα ενδύματα ή κουρτίνες). Η αποτελεσματικότητα της εμβαπτιζόμενης περμεθρίνης είναι ιδιαίτερα υψηλή. Πρέπει να ακολουθείτε ανελλιπώς τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή της ένδυσης ή των λοιπών προϊόντων.

Β. ΝΕΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
3/06/2016, Alzheimer Disease & Associated Disorders: Η χρήση αντικαταθλιπτικών συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας σε ηλικιωμένους. Πρόκειται για αναδρομική μελέτη που διεξήχθη σε κλινικές πρωτοβάθμιας φροντίδας και περιέλαβε 3688 ασθενείς ηλικίας 60 ετών ή μεγαλύτερης ηλικίας χωρίς άνοια (Wang και συν.)
LINKS
11/04/2016,ΗΠΑ Υπουργείο Υγείας, US Preventive Services Task Force (USPSTF): Συστήνει σε άτομα ηλικίας 50-69 ετών, τα οποία έχουν δεκαετή κίνδυνο προσβολής από καρδιαγγειακά νοσήματα 10% και άνω  και χαμηλό κίνδυνο αιμορραγίας να λαμβάνουν μικρή δόση ασπιρίνης (≤100 mg / ημέρα)  για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο υπολογισμός των σχετικών κινδύνων γίνεται μετά από σωστή παθολογική προληπτική ιατρική εξέταση με την χρήση ειδικών λογισμικών εργαλείων.
LINKS
14/04/2016, Environmental Health Perspectives: Η διαβίωση σε περιοχές με υψηλά επίπεδα βλάστησης μειώνει τη νοσηρότητα θνησιμότητα. Σύμφωνα με τη  μελέτη (Peter James και συν.) που πραγματοποιήθηκε από τη σχολή δημόσιας υγείας του Harvard T.H. Chan School of Public Health και το Brigham and Women’s Hospital (BWH) και περιέλαβε108,630 γυναίκες, οι γυναίκες που ζούσαν σε οικίες με υψηλότερα επίπεδα βλάστησης  είχαν 12 τοις εκατό χαμηλότερο συνολικό ποσοστό θνησιμότητας σε σύγκριση με εκείνες που ζούσαν σε σπίτια με λιγότερους χώρους πράσινου.
LINKS

Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου είναι http://iatreioamoschovaki.gr
Τα συνδεόμενα κανάλια του ιατρείου είναι https://www.youtube.com/channel/UC1ZaRAktAaoCEFITCcjhDZQ και https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw
Οι συνδεόμενες ιστοσελίδες πρόληψης:
http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΒΟΝΝΗ ΠΑΡΙΣΙ ΠΕΚΙΝΟ ΤΟΚΙΟ: ΝΕΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ
http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ
http://frequentmedicaldisorders.blogspot.comFREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.comΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
· Facebook
https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος
· Twitter
http://twitter.com/amoschovaki(bilingual tweets)
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.comΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/ ΒΟΤΑΝΑ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ


http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/ ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου