Τετάρτη, 6 Απριλίου 2016

Μάρτιος-Απρίλιος 2016: Ασφαλής κατανάλωση αλκοόλ, η ταξιδιωτική οδηγία ΗΠΑ, έκθεση σε τεχνητό φως και επίδραση στην υγεία, αφλατοξίνες.


Στο video δείτε συνέντευξή μου στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου Tatiana Live στο κανάλι Ε για τον θάνατο του λαϊκού ειδώλου Παντελή Παντελίδη και το συνδεόμενο πρόβλημα της κατάχρησης αλκοόλ στην Ελλάδα σήμερα.

 1. AΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ – ΜΕΘΗ ΤΡΙΤΗ ΑΙΤΙΑ ΠΡΟΩΡΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

Διακρίνουμε την οξεία μέθη και τη συστηματική κατάχρηση αλκοόλ.

·         Οξεία μέθη

Σε οξεία χρήση, επίπεδα αλκοόλ πάνω από 50 mg /dl, προκαλούν ευφορία, μείωση αντανακλαστικών, υπνηλία, καταστολή του ΚΝΣ, επιβάρυνση του ήπατος, αλλοίωση συμπεριφοράς. Τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα μετά από πόση, εξαρτώνται από το βάρος του ατόμου, το είδος του ποτού και ποικίλους μεταβολικούς παράγοντες. Ένα ποτηράκι κρασί, το οποίο έχει 10-11% αλκοόλ μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα του αίματος από 20 έως πάνω από 50 mg /dl. Η οξεία δηλητηρίαση με μέθη χαρακτηρίζεται με ζάλη, αταξία, ναυτία και εμετό και προκύπτει σε επίπεδα πάνω από 150 mg /dl, ενώ σε επίπεδα πάνω από 350 mg /dl, αναπνευστική καταστολή, σπασμοί, κώμα, θάνατος απειλούν τον πότη.

·          Συστηματική κατάχρηση αλκοόλ

Η κατάχρηση αλκοόλ προκαλεί βλάβες στο συκώτι, στον εγκέφαλο, στην καρδιά. Η τοξική δράση του αλκοόλ αφορά πολλά οργανικά συστήματα. Προκαλεί λειτουργική επιβάρυνση, φλεγμονή, παρεγχυματική νέκρωση και κίρρωση του ήπατος. Το αλκοόλ είναι η δεύτερη μετά τον καπνό ευρέως χρησιμοποιούμενη καρκινογόνος ουσία και συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος, της κεφαλής, του μαστού και του τραχήλου. Στειρότητα, ανδρική ανικανότητα, απώλεια libido, γυναικομαστία, αιμορραγίες, ίκτερος, ασκίτης, οιδήματα, αλκοολική εγκεφαλοπάθεια, αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια, είναι παθολογικά προβλήματα που προκαλεί το αλκοόλ. Κατά την ιατρική εξέταση μπορεί να ανευρεθούν:
·        Γυναικομαστία
·        Σπίλοι
·        Ατροφία των όρχεων
·        Ηπατομεγαλία
·        Σπληνομεγαλία
Με ειδικές εξετάσεις που γίνονται κατά την ιατρική παθολογική εξέταση διαπιστώνεται το μέγεθος των οργανικών βλαβών ή δυσλειτουργιών από το αλκοόλ. Σήμερα υπάρχουν φάρμακα και συμπληρώματα, που αμβλύνουν τις βλαπτικές επιδράσεις του αλκοόλ, και ειδικά φάρμακα απεξάρτησης, για να βοηθηθεί ο αλκοολικός να διακόψει την κατάχρηση αλκοόλ.

Η ΣΥΝΕΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

Κατά την χρήση αλκοόλ, ορισμένα άτομα είναι πιο ανθεκτικά από άλλα, λόγω ποικίλων γενετικών παραγόντων. Υπάρχει συσχέτιση των διαφορών που παρατηρούνται στην ευαισθησία με πολυμορφισμούς γονιδίων που κωδικοποιούν τον παράγοντα νέκρωσης όγκων Α και το κυτόχρωμα P450 2E1. Οι γυναίκες, οι παχύσαρκοι και οι ηλικιωμένοι έχουν γενικά μικρότερη αντοχή σε συνθήκες χρόνιας χρήσης αλκοόλ. ασφαλής επιτρεπόμενη κατανάλωση αλκοόλ για τους υγιείς είναι έως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας κάτω των 65 ετών, έως ένα ποτό την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω, έως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες κάθε ηλικίας. Mία μερίδα ποτού είναι 355 ml μπύρας με συνήθη περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5%, 148 ml κρασιού συνήθους περιεκτικότητας σε αλκοόλ 12% και 44ml ποτού με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 40%. Υπερκατανάλωση υπάρχει επίσης όταν ένα άτομο καταναλώνει εάν είναι άντρας πάνω από  4 ποτά ανά περίσταση και εάν είναι γυναίκα πάνω από 3 ποτά ανά περίσταση. Ανάλογα με τα παθολογικά ευρήματα και τα νοσήματα που εντοπίζονται κατά την ιατρική εξέταση, παραμέτρους της κληρονομικότητας και τα λαμβανόμενα φάρμακα, τα όρια αυτά μπορεί να γίνουν πιο ελαστικά ή πιο αυστηρά. Παρά το γεγονός ότι μία μερίδα ποτού ευρίσκεται στα όρια της μέγιστης επιτρεπόμενης κατανάλωσης πριν την οδήγηση, προτιμήστε να μην καταναλώσετε καθόλου αλκοόλ πριν την οδήγηση.

2. ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Α. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα (International Journal of Obesity, Rybnikova και συν. πανεπιστήμιο Χάιφα, Ισραήλ) η έκθεση σε τεχνητό φως κατά τη νύχτα αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από παχυσαρκία λόγω καταστολής παραγωγής μελατονίνης και αλλοιώσεων στο μεταβολισμό του σώματος. Αποφύγετε κάθε τεχνητό φως κατά τη νύχτα, ακόμη και με μορφή διακριτικού φωτισμού από κινητά τηλέφωνα ή tablets.Προσπαθήστε να διατηρήσετε σταθερό πρόγραμμα ύπνου και αποφύγετε την πολύωρη έκθεση σε τεχνητό φως κατά τις νυχτερινές ώρες.

Β. Οι αφλατοξίνες είναι υποπροϊόντα της μούχλας που προσβάλλουν καλαμπόκι, ξηρούς καρπούς, δημητριακά και άλλες καλλιέργειες. Ενοχοποιούνται για πρόκληση δηλητηριάσεων σε περιπτώσεις οξείας κατανάλωσης τροφίμων με υψηλή συγκέντρωση. Μικρότερες συγκεντρώσεις ενδέχεται να προκαλέσουν καρκινώματα ήπατος, όταν τα μολυσμένα τρόφιμα καταναλώνονται συστηματικά και άλλα προβλήματα υγείας όπως επιβράδυνση της ανάπτυξης στα παιδιά. Οι καλλιέργειες σε Κίνα Αφρική είναι ιδιαίτερα προβληματικές και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί συχνά ανεπαρκείς με αποτέλεσμα εβδομήντα τοις εκατό των ανθρώπων που αρρωσταίνουν από αφλατοξίνες να ζουν στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού. Η κλιματική αλλαγή με ισχυρές περιόδους ξηρασίας που εναλλάσσονται με καταρρακτώδεις βροχές ενδέχεται να επιδεινώσουν σημαντικά το πρόβλημα στις καλλιέργειες των περιοχών αυτών κατά τα προσεχή έτη. Ερευνητικές πολυεθνικές ομάδες, έχουν συσταθεί τελευταίως, επιχειρούν να μελετήσουν πιο διεξοδικά το πρόβλημα. 

Γ. ΗΠΑ, Ειδικό κέντρο πρόληψης νοσημάτων: Συνιστά στις έγκυες γυναίκες να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν 5-21 Αυγούστου στην Βραζιλία, μόνο από την τηλεόραση του σπιτιού τους, λόγω κινδύνου προσβολής από τον ιό ζίκα. Εάν οι άντρες σύντροφοι παρακολουθήσουν ζωντανά τους αγώνες, θα πρέπει είτε να απέχουν από το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή να χρησιμοποιούν ανελλιπώς προφυλακτικό με δεδομένο ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής.
Οι γυναίκες που ευρίσκονται σε αναπαραγωγική προσπάθεια ενδέχεται να χρειαστεί να ακολουθήσουν αντίστοιχες προφυλάξεις.


Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου είναι http://iatreioamoschovaki.gr
Τα συνδεόμενα κανάλια του ιατρείου είναι https://www.youtube.com/channel/UC1ZaRAktAaoCEFITCcjhDZQ και https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw
Οι συνδεόμενες ιστοσελίδες πρόληψης:
http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΒΟΝΝΗ ΠΑΡΙΣΙ ΠΕΚΙΝΟ ΤΟΚΙΟ: ΝΕΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ
http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ
http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ
http://frequentmedicaldisorders.blogspot.comFREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.comΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
· Facebook
· Twitter
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.comΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/ ΒΟΤΑΝΑ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ
http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/ ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου