Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015

Νοέμβριος Δεκέμβριος 2015: Θέματα πρόληψης

Α. ENHMEΡΩΣΗ
Η νέα ιστοσελίδα του ιατρείου για τα σύνδρομα κόπωσης σε μορφή video είναι

https://www.youtube.com/channel/UC1ZaRAktAaoCEFITCcjhDZQ

Β. ΝΕΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

16/11/2015, Harvard School of Public Health,Βοστώνη: Τα υγιή άτομα που πίνουν τρεις έως πέντε μερίδες καφέ την ημέρα (decaffeinated ή μη) έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σχέση με τα άτομα που δεν πίνουν καθόλου καφέ με βάση συγκεντρωτική ανάλυση που περιέλαβε πάνω από 200.000 συμμετέχοντες (Ding και συν.).  Έως να γίνουν και άλλες μελέτες από άλλα κέντρα που να επιβεβαιώνουν τα ευεργετικά αποτελέσματα του καφέ σε ποσότητες άνω των τριών μερίδων ημερησίως, οι υγιείς μπορούν να καταναλώνουν ένα με τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα, πριν το μεσημέρι. Οι πάσχοντες με υπερευαισθησία στην καφεΐνη (π.χ. αϋπνίες, καρδιακές αρρυθμίες,υπέρταση) μπορούν να προτιμήσουν υψηλής ποιότητας decaffeinated καφέ.  Δείτε την ενημέρωση που έδωσε το Harvard για το κοινό σε μορφή video. 
Link   http://news.harvard.edu/gazette/story/2015/09/how-coffee-loves-us-back/


 11/11/2015, ετήσιο συνέδριο Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας: Η μεγάλη αύξηση της HDL («καλή» χοληστερίνη) σε μη καρδιοπαθή υγιή άτομα, άνω του 90 mg / dL σε γυναίκες και άνω του 70 mg σε άντρες, συνδέεται με αυξημένη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά και περιέλαβε πάνω από 630,000 υγιή άτομα  ( Dr Dennis Ko και συν.).  Η χοληστερίνη έχει διαφορετική συμπεριφορά σε καρδιοπαθή και μη καρδιοπαθή άτομα.

 26/10/2015, Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο, δελτίο τύπου: Μετά από σύνοψη μελετών (πάνω από 800 μεγάλης διάρκειας μελέτες από διαφορετικά έθνη): Τα επεξεργασμένα κρέατα (αλλαντικά, καπνιστά, ζαμπόν, παστά) ανεξαρτήτως είδους (π.χ. γαλοπούλα, χοιρινό) είναι καρκινογόνα για τον άνθρωπο. Στην κατηγορία των επεξεργασμένων κρεάτων δεν ανήκει το κατεψυγμένο κρέας. Επιπρόσθετα η σύνοδος των ειδικών ογκολόγων-επιδημιολόγων από δέκα διαφορετικές χώρες που ανέλυσαν το σύνολο των μελετών σημειώνουν ότι αρκετές μελέτες συνδέουν γενικώς το κόκκινο κρέας (φρέσκο ή συντηρημένο) με την καρκινογένεση. Χρειαζόμαστε ωστόσο περισσότερα δεδομένα για το χαρακτηρίσουμε το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας ως καρκινογόνο και όχι ως πιθανώς καρκινογόνο, που μπορεί να χαρακτηριστεί σήμερα. Κόκκινο κρέας ορίζεται το κρέας που προέρχεται από θηλαστικά. Ήδη ωστόσο από το 2012 το διεθνές ίδρυμα έρευνας για τον καρκίνο συνιστά διακοπή αλλαντικών και περιορισμό κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος σε ποσότητα κάτω του μισού κιλού (μαγειρεμένο) την εβδομάδα.  Γ. ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
Τα  γεύματα με μορφή μπουφέ είναι συνήθη κατά την διάρκεια γενεθλίων και των χριστουγεννιάτικων εορτών. Συνήθη λάθη διευκολύνουν την διασπορά μικροβίων μέσω των τροφών.
 Τι πρέπει να ξέρετε εάν είστε οικοδεσπότες:
·  H παραμονή επί μακρόν-ιδιαιτέρως άνω του δίωρου- των μαγειρεμένων φαγητών στο  μπουφέ, δίνει τον χρόνο σε μικροοργανισμούς να πολλαπλασιαστούν.
· Σερβίρετε καυτά τα ζεστά πιάτα
· Βάλετε άμεσα τα κρύα πιάτα στο ψυγείο: Τοποθετήστε τα στο τραπέζι τη στιγμή της έναρξης του γεύματος.

 Εάν είστε καλεσμένος, ας είστε από τους πρώτους που θα επισκεφθεί το μπουφέ.
Οικοδεσπότες ή καλεσμένοι μην αμελείτε τη συχνή και καλή πλύση των χεριών.


Θερμές ευχές με υγεία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου