Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015

Σεπτέμβριος Οκτώβριος 2015: Θέματα πρόληψης

Α. Φθινόπωρο ιώσεις και πρόληψη
Οι συνήθεις ιώσεις του Φθινοπώρου εκδηλώνονται ως κοινό κρυολόγημα, φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, τραχειίτιδα, βρογχιολίτιδα, βρογχίτιδα και ιογενή πνευμονία. Η μετάδοση γίνεται με μολυσμένες εκκρίσεις και η περίοδος επώασης διαρκεί μία έως έξι ημέρες.

Υπάρχει πονόλαιμος, βήχας, ρινόρροια, πταρμός, παροξυσμός άσθματος, που διαρκούν μερικές φορές πάνω από εννέα ημέρες ενώ ο πυρετός και η κεφαλαλγία είναι ήπια ή σπάνια, τουλάχιστον στην αρχή. Ενδέχεται να υπάρχουν οξεία διάρροια, επιπεφυκίτιδα, ενίοτε αιμορραγική κυστίτιδα.

Οι επιπλοκές είναι η πνευμονία, η επιδείνωση χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας ή άσθματος, η παραρρινοκολπίτιδα, η μέση ωτίτιδα, οι καρδιοπνευμονικές εκδηλώσεις, ο θάνατος.  Η κατάχρηση αντιβιοτικών οδηγεί σε αύξηση της συχνότητας επιπλοκών. Η αποφυγή συνωστισμού, ο καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων, η αποφυγή επαφής μύτης ματιών και στόματος με άπλυτα χέρια, το συχνό πλύσιμο των χεριών επί είκοσι-τριάντα δευτερόλεπτα (δείτε στο video τη σωστή τεχνική), η αποφυγή καπνίσματος, η συμμόρφωση με παραδοσιακά μεσογειακά διατροφικά προγράμματα  είναι βασικά προληπτικά μέτρα.

 Ο προληπτικός εμβολιασμός για γρίπη και πνευμονία σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται επιλεκτικά σε ομάδες υψηλού κινδύνου, μετά από σωστή ιατρική παθολογική εξέταση.
Τα εμβόλια της γρίπης και πνευμονίας αντίστοιχα περιέχουν αντίστοιχα αντιγόνα γρίπης και πνευμονίας, τα οποία έχουν την ικανότητα να προκαλούν παραγωγή προστατευτικών αντισωμάτων χωρίς ωστόσο να προκαλούν νόσο.  Η ανοχή και η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλή, με λίγες παρενέργειες που περιλαμβάνουν πρήξιμο, πόνο στην θέση της ένεσης, μυϊκά άλγη, κακουχία, ελαφρό γριπώδες σύνδρομο για λίγες ημέρες μετά την ένεση. Ελάχιστα είναι τα άτομα που απαγορεύεται να κάνουν το εμβόλιο. 

Β. Νέα Υόρκη Παρίσι Βόννη Πεκίνο Τόκιο: Νέα πρόληψης συνέδρια μελέτες link

 1.  Journal of nutrition education and behavior, τεύχος Μαΐου Ιουνίου: Σύμφωνα με έρευνα   που έγινε στο Pittsburgh, η χρήση λίστας τροφίμων κατά τις αγορές τροφίμων οδηγεί σε διατροφικά σωστότερες επιλογές.Η χρήση λίστας τροφίμων αναδεικνύεται οικονομική υγιεινή και προσιτή λύση.
Link
 2. Σύμφωνα με πρόσφατη μεταανάλυση μελετών που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική εφημερίδα British Medical Journal, τα trans λιπαρά που ευρίσκονται σε βιομηχανοποιημένα τρόφιμα είναι πιο βλαπτικά από τα κορεσμένα λιπαρά που ευρίσκονται σε ζωικά τρόφιμα. Τα κορεσμένα λιπαρά των ζωικών τροφίμων δεν φαίνεται να είναι τόσο βλαπτικά σε υγιή άτομα όπως πιστεύονταν άλλοτε. Τα trans λιπαρά είναι αποτέλσμα χημικής επεξεργασίας φυτικών λιπαρών που αποσκοπεί στην βελτιστοποίηση των φυσικών τους ιδιοτήτων. Χρησιμοποιούνται ευρέως σε εστιατόρια και κατά την τυποποίηση τροφίμων και σημαίνονται ως υδρογονωμένα λιπαρά στις ετικέτες τροφίμων.Τα trans λιπαρά χρησιμοποιήθηκαν  ευρέως στην βιομηχανία ως πιο υγιεινό υποκατάστατο των ζωικών λιπαρών, ισχυρισμός που αποδεικνύεται παραπλανητικός και λανθασμένος. 

 Link

 3. 16ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, 8/09/2015: Η συχνότητα του καρκίνου του πνεύμονα αυξάνεται ραγδαία σε μη καπνιστές σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες στις ΗΠΑ. Το παθητικό κάπνισμα, η ρύπανση, το ραδόνιο φαίνεται ότι ευθύνονται σημαντικά για το φαινόμενο. To ραδόνιο είναι ραδιενεργός ουσία που εμπεριέχεται υπό φυσιολογικές συνθήκες σε οικοδομικά υλικά και το έδαφος. Mπορείτε να ενημερωθείτε για το ραδόνιο και τις μεθόδους μέτρησής του στα σπίτια αναλυτικότερα στο http://www.epa.gov/radon/pubs/citguide.html
Link


 Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOKhttp://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTERhttp://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣhttp://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗhttp://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣhttp://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο) http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣhttp://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣhttp://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗhttp://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗhttp://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑhttp://internationaltravelmedicine.blogspot.com  ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΕ VIDEO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου