Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2015

Ιούλιος Αύγουστος 2015, Θέματα πρόληψηςΑ. ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ

1. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα ερευνών που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο της αμερικανικής ένωσης για το σακχαρώδη διαβήτη που έγινε στις 5-9 Ιουνίου στη Βοστώνη, οι σύζυγοι των διαβητικών έχουν διπλάσιο κίνδυνο προσβολής από διαβήτη και πρέπει να είναι σε αυξημένη επιφυλακή.
2. Η υψηλή κατανάλωση ορισμένων εσπεριδοειδών φρούτων  συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο μελανώματος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Oncology στις 29-06-2015. 
Το είδος των εσπεριδοειδών έχει σημαντικό ρόλο. Έτσι η αυξημένη συσχέτιση αφορά τον χυμό πορτοκαλιού και το grapefruit και όχι τον χυμό γκρέιπφρουτ ή τα ολόκληρα πορτοκάλια. Τα υψηλά επίπεδα φουροκουμαρινών  ενοχοποιούνται για την αύξηση του κινδύνου. 
3. Κέντρο Ειδικών λοιμώξεων ΗΠΑ, CDC, 11/06/2015: Θέτει σε παγκόσμια επαγρύπνηση τους ταξιδιώτες που ταξιδεύουν σε χώρες εντός ή πλησίον της Αραβικής Χερσονήσου ή στη Νότια Κορέα για προσβολή από τον ιό Mers. Ταξιδιώτες στις περιοχές αυτές με πυρετό ή συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης 14 ημέρες μετά την επιστροφή από τις περιοχές αυτές πρέπει να εξετάζονται άμεσα από τον ιατρό τους. 
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

 Β. ΧΟΛΟΛΙΘΙΑΣΗ

Η χολή συντελεί στη σωστή λειτουργία του εντέρου και στην πέψη. Η ανάπτυξη λίθων εμφανίζεται λόγω αλλοίωσης της φυσιολογικής σύστασης της χολής και είναι κοινό πρόβλημα σήμερα. Η χολολιθίαση εντοπίζεται συνήθως μετά από παθολογική εξέταση ρουτίνας και πραγματοποίηση υπερηχογραφήματος. Τα συμπτώματα, όταν υφίστανται, είναι κοιλιακός πόνος, ευαισθησία, εμετός, ναυτία, δυσπεψία. Συνήθης λανθασμένη αντίληψη είναι ότι η χολολιθίαση χρήζει χειρουργικής αντιμετωπίσεως. Τα προβλήματα ωστόσο από την χειρουργική αφαίρεση της χολής μπορεί να είναι σοβαρότερα σε βάθος χρόνου από τα προβλήματα που προκαλεί η χολολιθίαση αυτή καθαυτή.
Δείτε την ενημέρωση στο video
https://www.youtube.com/watch?v=pDciOvtTt9A

ΠΡΟΛΗΨΗ
Η υψηλή πρόσληψη λιπών και  υδατανθράκων, τα ζωικά λίπη, τα φυτικά επεξεργασμένα λιπαρά, τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα,  η καθιστική ζωή, η ταχεία απώλεια βάρους δημιουργούν τον κίνδυνο χολολιθίασης και πρέπει να αποφεύγονται.
 (βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, υδρογονωμένα λίπη).

Γ. ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η θερμοκρασία του σώματος ελέγχεται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να διατηρείται σταθερή. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού η  άνοδος της θερμοκρασίας κινδυνεύει να απορρυθμίσει τους ομοιοστατικούς αυτούς μηχανισμούς, με δυσμενείς συνέπειες που ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο. Άτομα υψηλού κινδύνου, είναι τα παχύσαρκα άτομα, τα υποτασικά άτομα, τα άτομα που ευρίσκονται σε κακή φυσική κατάσταση, τα άτομα που λαμβάνουν χρονίως ορισμένου τύπου φάρμακα, όπως αντιχολινεργικά, αντιισταμινικά, β-αναστολείς κ.α., οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, τα παιδιά.
Προβλήματα υγείας που προκαλεί ο καύσωνας είναι η υπόταση, η απώλεια συνείδησης, οι κράμπες, ο πυρετός, η ζάλη, η αδυναμία, η σύγχυση, ο αποπροσανατολισμός, η ναυτία, η λιποθυμία, το αίσθημα ταχυκαρδίας, ο πονοκέφαλος, οι σπασμοί, η εγκεφαλική δυσλειτουργία, το αίμα στα ούρα. Ειδικότερα η θερμοπληξία είναι μια κατάσταση επικίνδυνη για την υγεία, κατά την οποία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του περιβάλλοντος και της ανεπάρκειας των ομοιοστατικών του μηχανισμών, ο οργανισμός δεν μπορεί να αποβάλλει την πλεονάζουσα θερμότητα.
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

· Να ευρίσκεστε σε σωστά κλιματιζόμενο περιβάλλον.
· Να έχετε επαρκή ενυδάτωση. Να αποφεύγετε το αλκοόλ και τα βαριά φαγητά.
· Να αποφεύγετε τις μετακινήσεις και την επίπονη άσκηση, κατά το διάστημα 10.30 έως 18.00.
· Να κάνετε πολλά δροσερά μπάνια κατά την διάρκεια της ημέρας.
 · Να μην αμελείτε τους περιοδικούς ιατρικούς ελέγχους και την αγωγή που σας χορηγείται για να έχετε άριστη ρύθμιση των χρόνιων νοσημάτων από τα οποία πάσχετε. Πολλές φορές πρέπει να γίνονται ορισμένες τροποποιήσεις στην φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε, κατά την διάρκεια των ημερών με καύσωνα.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου