Τρίτη, 3 Μαρτίου 2015

Μάρτιος Απρίλιος 2015:Μελέτες και συμπεράσματα που αφορούν τα ζωικά λιπαρά, το σκόρδο, το θεραπευτικό μασάζ. ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ: Μια ουσία που αυξάνεται συχνά κατά τη νηστεία λόγω κακής εφαρμογής της

Ενημερωθείτε συμπληρωματικά για το ουρικό οξύ στο video

Α. ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ
1.  Σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στις 09/02/2015 στο Medscape και συνοψίζει πρόσφατες έρευνες δεν είναι όλα τα ζωικά λιπαρά εξίσου βλαπτικά για τη μεταβολική υγεία των αγγείων και την καρδιά.
Συγκεκριμένα υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα γαλακτοκομικά λίπη είναι λιγότερο βλαπτικά συγκριτικά με τα λίπη των κρεάτων: Συγκριτικά, δεν αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, μειώνουν τον κίνδυνο προσβολής από διαβήτη και μπορεί να ευνοήσουν το μεταβολικό προφίλ (μελέτη MESA).
Τα προερχόμενα από αλλαντικά κορεσμένα λιπαρά (μελέτη EPIC) και όχι τόσο τα προερχόμενα από ανεπεξέργαστα κρέατα λιπαρά  αυξάνουν σημαντικά την  καρδιαγγειακή θνησιμότητα.
Eπίσης η αντικατάσταση του κορεσμένου λίπους με επεξεργασμένους υδατάνθρακες (ζάχαρη) δεν προσφέρει οφέλη για την υγεία των αγγείων.

 Βιβλιογραφική ενημέρωση για την ανασκόπηση μπορείτε να αντλήσετε από το
2. Σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στις 23/01/2015 στο Cancer Prevention Research, τα λαχανικά του γένους allium (σκόρδο κρεμμύδι πράσο) προκαλούν μειωμένη ενεργοποίηση καρκινογόνων και παρουσιάζουν αντιμικροβιακή δράση, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
 Βιβλιογραφική ενημέρωση  μπορείτε να αντλήσετε από το 
3. Σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Complementary Therapies in Clinical Practice στις 13/02/2015, το παραδοσιακό ταϊλανδέζικο μασάζ όταν εφαρμόζεται σωστά έχει θέση στην θεραπεία του χρόνιου πόνου. Βιβλιογραφική ενημέρωση  μπορείτε να αντλήσετε από το
Β. ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ
Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που παράγεται στον οργανισμό από το μεταβολισμό ενδογενώς παραγόμενων πουρινών ή εξωγενώς χορηγούμενων πουρινών μέσω των τροφίμων. Η κάθαρση του ουρικού οξέος από το αίμα γίνεται από τα νεφρά και στο έντερο.
Το υψηλό ουρικό οξύ είναι σύνηθες σήμερα. Η σύγχρονη διατροφή που περιέχει σε αφθονία διαιτητικές πηγές ουρικού οξέος λόγω της υπερκατανάλωσης ζωικών τροφίμων και αλκοόλ, η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο ενοχοποιούνται για τα αυξανόμενα ποσοστά της νόσου.  Ενώ η παραδοσιακή φυτική μεσογειακή σαρακοστιανή νηστεία αποτελεί άριστη αποτοξίνωση,η συχνή αντικατάστασή της με διατροφικά πρότυπα που έχουν ως βάση τα οστρακοειδή τον ταραμά τα ζωικά νηστίσιμα προϊόντα από το νεοέλληνα, αποτελεί  αιτία απορρύθμισης του ουρικού οξέος  κατά την περίοδο που διανύουμε σε ευαίσθητα άτομα. Αυτό επιτείνεται όταν τα εδέσματα αυτά συνοδεύονται με αυξημένες ποσότητες αλκοόλ.
Το ουρικό οξύ δεν αυξάνει μόνο από κακή διατροφή.
Παράγοντες και νοσήματα που προκαλούν ελαττωμένη αποβολή  (π.χ.  νεφρική ανεπάρκεια) ή αυξημένη ενδογενή παραγωγή ουρικού οξέος (π.χ. καρκινώματα) μπορεί επίσης να αυξήσουν το ουρικό οξύ. Όταν η αιτία της αύξησης είναι διατροφική,  η αποχή από το αλκοόλ, η σωστή ενυδάτωση και η ελάττωση της κατάχρησης τροφίμων πλούσιων σε πουρίνες όπως είναι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας ψάρι οστρακοειδή), η μείωση της ζάχαρης-φρουκτόζης και των κορεσμένων –trans λιπαρών είναι βασικά γενικά μέτρα. Ενίοτε μπορεί να χρειαστεί και περιορισμός ορισμένων φυτικών προϊόντων που αν και χαμηλότερης δυνητικής επιβάρυνσης του οργανισμού συγκριτικά με τα ζωικά προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν μικρές αυξήσεις σε ευαίσθητα άτομα (π.χ. μανιτάρια, φασόλια, αρακάς, φακή).  Κατά τη σωστή ιατρική εξέταση χορηγούνται εξατομικευμένα  διαιτητικά προγράμματα ή φάρμακα.
 Μία συνήθης δοξασία για το είναι ότι ο πάσχων πρέπει να πίνει πολύ νερό. Εάν ο νεφρικός ηθμός λειτουργεί καλά και επομένως δεν υφίσταται πρόβλημα ελαττωματικής κάθαρσης λόγω κακής νεφρικής λειτουργίας, η καλή ενυδάτωση προσφέρει στα νεφρά την απαιτούμενη ποσότητα υγρών για να γίνει καλή διήθηση, διάλυση του ουρικού οξέος και αποτροπή σχηματισμού λίθων. Εάν ωστόσο υπάρχει νεφρική βλάβη η υπερπροσφορά υγρών μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών, οίδημα, κυκλοφορική ανεπάρκεια, επιβάρυνση νεφρικής λειτουργίας και αύξηση ουρικού οξέος. 
Στα αρχικά στάδια συμπτώματα από την αύξηση του ουρικού οξέος δεν υπάρχουν. Έτσι είναι σύνηθες η αύξηση του ουρικού οξέος να ευρίσκεται σε check up ρουτίνας. Τα παθολογικά συμπτώματα συνίστανται σε λίθους νεφρών, νεφρικές βλάβες, αρθρίτιδα, παθολογικές επιδράσεις από την υποκείμενη νόσο.
 Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOKhttp://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTERhttp://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣhttp://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗhttp://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣhttp://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο) http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣhttp://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣhttp://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗhttp://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗhttp://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑhttp://internationaltravelmedicine.blogspot.com  ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΕ VIDEO 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου