Τετάρτη, 9 Ιουλίου 2014

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014: Ιατρικά επίκαιρα που αφορούν την πρόληψη και ιατρικά απρόοπτα του καλοκαιριού1. ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Α. Γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας έγκυες θηλάζουσες παιδιά πρέπει να τρώνε ψάρι για την διανοητική τους επάρκεια έως 340 γραμμάρια την εβδομάδα, συνιστάται ωστόσο αποφυγή ψαριών πλούσιων σε υδράργυρο (ξιφίας σκουμπρί ορισμένα είδη τόνου, άσπρος τόνος όχι πάνω από 170 γραμμάρια ανά εβδομάδα) σύμφωνα με ανακοίνωση του FDA των ΗΠΑ (10-06-2014) λόγω της μόλυνσης των υδάτων.Αντίστοιχη ανακοίνωση έχει εκδώσει και η Ευρωπαϊκή επιτροπή που θέτει σε καραντίνα καρχαρία, ξιφία, λούτσο του γλυκού νερού τόνο συστήνοντας σε έγκυες θηλάζουσες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και παιδιά να μην καταναλώνουν πάνω από 100 γραμμάρια την εβδομάδα καρχαρία ξιφία ή λούτσο και πάνω από δύο φορές την εβδομάδα τόνο. Μεσογειακά ψάρια χαμηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο είναι η αθερίνα η σαρδέλα ο γαύρος. Η μόλυνση των θαλασσών με υδράργυρο και βαρέα μέταλλα αποτελεί σημαντική διεθνή απειλή.
 Links 
http://www.acog.org/About-ACOG/News-Room/ College-Statements-and-Advisories/2014/Seafood-Consumption-During-Pregnancy και http://www.env-health.org/IMG/pdf/5-_Mercury_and_Fish_Consumption.pdf

Β. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της USPSTF (United States Task Force Preventive Services) που συνοψίζει το σύνολο των υπαρκτών ερευνητικών και επιδημιολογικών δεδομένων, συνιστάται έλεγχος για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής (AAA) με υπερηχογράφημα σε όλους τους άνδρες ηλικίας 65 έως 75 ετών, οι οποίοι έχουν καπνίσει πάνω από 100 τσιγάρα στην ζωή τους. 
 Η στοχευμένη προσυμπτωματική έρευνα οφείλεται στην αυξημένη επίπτωση της νόσου και τον θανατηφόρο χαρακτήρα της σε αυτή την κατηγορία πληθυσμού,
Link


 Γ. New England journal of Medicine 02/07/2014:
Συνιστάται γενετικό screening DNA σε άτομα υψηλού κινδύνου για καρκίνο. Πρόκειται για άτομα με ιδιαίτερη κληρονομική επιβάρυνση κύρια για κληρονομικούς καρκίνους (π.χ. προστάτη μαστού ωοθηκών) και μπορεί να περιλαμβάνει είτε το στοχευμένο εντοπισμό συγκεκριμένων ογκογονιδίων (π.χ. BRCA1  BRCA2) είτε σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου την πλήρη ογκολογική χαρτογράφηση του DNA
Links
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMclde1311959?query=TOC (απαιτείται εγγραφή) 
  N Engl J Med 2014; 370:2442-2445June 19, 2014DOI: 10.1056/NEJMclde1311959)
2. ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΠΡΟΟΠΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥΤα τραύματα, οι βλάβες από τις υψηλές θερμοκρασίες, τα εγκαύματα, τα τσιμπήματα από τσούχτρες και κουνούπια, η διάρροια, τα περιστατικά πνιγμού, τα νοσήματα από κουνούπια, οι αλλεργικές αντιδράσεις και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ιατρικά απρόοπτα του καλοκαιριού. Είναι σημαντικό το φαρμακείο πρώτων βοηθειών κατά τα ταξίδια να έχει το ανάλογο βασικό φαρμακευτικό υλικό πρώτης ανάγκης: Ειδικά αντισηπτικά διαλύματα για την γρήγορη αποστείρωση χεριών και τραυμάτων σε περιπτώσεις στις οποίες η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι δύσκολη, αποστειρωμένες γάζες και επιδέσμους, που θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση τραυμάτων, λαβίδα για την αφαίρεση επιφανειακών σωμάτων όπως αγκαθιών αχινού (η λαβίδα και η περιοχή του τραύματος πρέπει πρώτα να αποστειρωθούν με ειδικό αντισηπτικό διάλυμα), κρέμες για τσιμπήματα από κουνούπια τραύματα εγκαύματα τοπικούς ερεθισμούς, αντιαλλεργικά αναλγητικά και αντιπυρετικά χάπια.
Πρέπει να μεριμνήσετε για την  εφαρμογή επαρκών δόσεων αντιτετανικού εμβολίου εφόσον δεν έχετε απαγορευτικές αντενδείξεις: Η εύρεση αντιτετανικού ορού σε περιπτώσεις τραυμάτων όταν δεν υπάρχουν στο σώμα προστατευτικά αντισώματα για τέτανο, είναι απαραίτητη και μπορεί να μην είναι εφικτή. Στα video μπορείτε να δείτε τις πρώτες βοήθειες που πρέπει να πάρετε σε περίπτωση τραυμάτων όταν η άμεση πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια δεν είναι εφικτή. 
Το ιατρικό ιστορικό σας θα καθορίσει περαιτέρω το είδος των φαρμάκων.
Ιατρικά απρόοπτα του καλοκαιριού: Μέτρα πρόληψης
 • Μην οδηγείτε κατά τη νύχτα, εάν είστε άυπνοι, μετά από οινοποσία και χωρίς ζώνη ασφαλείας. Προτιμήστε τα τετράκυκλα από τα δίκυκλα. 
 • Να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο από τις 10.30-17.00, να φοράτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και καπέλο. Κατά την διάρκεια των ημερών καύσωνα να παραμένετε σε σταθερό κλιματιζόμενο περιβάλλον. 
 • Η πρόληψη της διάρροιας του καλοκαιριού γίνεται με το καλό πλύσιμο των χεριών και των τροφίμων, το καλό ψήσιμο των τροφών (το φαγητό πρέπει να σερβίρεται ζεματιστό), την αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων από πλανόδιους πωλητές, μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, αμφιβόλου προέλευσης ποτών ή πάγου. Καλό είναι να καταναλώνονται μόνο εμφιαλωμένα ποτά. 
 • Να επιλέγετε καθαρές παραλίες, να μην περπατάτε σε αυτές χωρίς παπούτσια, να κάθεστε σε καθαρή πετσέτα στην παραλία και όχι κατάχαμα. Να χρησιμοποιείτε άοσμα αντηλιακά για να μην προσελκύετε τα έντομα. 
 • Τα νοσήματα από κουνούπια μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρά: Στο σπίτι, μην ανοίγετε τα παράθυρα μετά το σούρουπο και χρησιμοποιήστε σήτες και κουνουπιέρες.  Να   έχετε μακριά ρούχα, που σκεπάζουν τα χέρια και τα πόδια, παπούτσια κλειστά αντί για σανδάλια και πουκάμισα που  «μπαίνουν» μέσα στην φούστα ή το παντελόνι. Να χρησιμοποιείτε  ειδικά αντικουνουπικά σκευάσματα. 
 • Σε πνιγμό μην σπεύσετε να σώσετε το θύμα εάν δεν έχετε εκπαιδευτεί σε ειδικές τεχνικές. Πολλοί πνιγμοί γίνονται κατά την διάρκεια διάσωσης των θυμάτων. Απλώστε το χέρι σας ή δώστε του να πιαστεί από κοντάρι  ενώ εσείς είστε στην ακτή. Πετάξτε του ένα φουσκωτό μαξιλάρι. Μην κολυμπήσετε προς τον πνιγόμενο. 
 • Να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό κατά τις σεξουαλικές επαφές.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

   Ιατρός Ειδική Παθολόγος

     Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

       24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

         E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


            Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
              https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

                http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)

                 http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

                   http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

                     http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

                       http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

                         http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

                           http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

                             http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

                               http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

                                 http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

                                   http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

                                   Δεν υπάρχουν σχόλια:

                                   Δημοσίευση σχολίου