Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου 2014

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014: Προληπτικά φάρμακα για τον καρκίνο του μαστού, σαλμονέλα και ζώα, διαλυόμενα δισκία και παρενέργειες, μεσογειακή διατροφήΠαρακολουθήστε τη συνέντευξή μου
στο τηλεοπτικό κανάλι ΑΝΤΕΝΝΑ
 και στην εκπομπή ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ
 και μάθετε με ποια μέτρα καθημερινότητας
 μπορείτε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
στο
 http://www.antenna.gr/webtv/watch?cid=c_i1_y_pr_g_rjo_e%3d

Α. ΝΕΑ ΑΠΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ
. ΗΠΑ 08-01-2014
 Ανακοινώνεται ότι μετά την ανακάλυψη των προληπτικών φαρμάκων  ραλοξιφαίνη ταμοξιφαίνη που χορηγούνται σε υγιείς γυναίκες υψηλού κινδύνου για καρκίνο του μαστού,  τα προληπτικά αυτά φάρμακα θα καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση.
Σήμερα υπάρχει για τους ιατρούς διαθέσιμο ειδικό λογισμικό με το οποίο αποτιμάται ο κίνδυνος προσβολής από καρκίνο του μαστού για κάθε γυναίκα. Υγιή άτομα υψηλού κινδύνου για καρκίνο μαστού είναι συνήθως άτομα με κληρονομικό ιστορικό καρκίνου ωοθηκών ή μαστού. Η χορήγηση φαρμάκων πρόληψης γίνεται σε υγιείς ασθενείς υψηλού κινδύνου και επιλεγμένους ασθενείς ενδιάμεσου κινδύνου επί πενταετία, εφόσον δεν έχουν υποβληθεί ή δεν θέλουν να υποβληθούν σε προληπτική μαστεκτομή και δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο προσβολής από θρομβοεμβολικά επεισόδια και καρκίνο ενδομητρίου, κίνδυνοι οι οποίοι ενδέχεται να αυξηθούν κατά την προληπτική αντικαρκινική θεραπεία.
·         Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων
CDC Τμήμα Ειδικών λοιμώξεων ΗΠΑ: Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι κάτοχοι κατοικίδιων προσβάλλονται λιγότερο από εκφυλιστικά νοσήματα. Ωστόσο ο κίνδυνος ειδικών λοιμώξεων παραμένει.
Συνοψίζοντας επιδημιολογικά δεδομένα το CDC  επισημαίνει ειδικότερα ότι τα ζώα αλλά και οι τροφές των κατοικίδιων ζώων μπορεί να είναι πηγές μετάδοσης σαλμονέλας, ενός διαδεδομένου παθογόνου μικροοργανισμού. Το καλό πλύσιμο των χεριών  επί είκοσι τουλάχιστον δευτερόλεπτα μετά την επαφή με το ζώο ή την ζωοτροφή και η σχετική επίβλεψη των ανηλίκων είναι απαραίτητα.
H σαλμονέλα είναι μικρόβιο που   προκαλεί διάρροια ή οποία περιστασιακώς μπορεί να είναι σοβαρή ή να συνοδεύεται από επικίνδυνη προσβολή συστηματικών οργάνων. Αν και η σαλμονέλα μεταδίδεται κυρίως μέσω μολυσμένων τροφίμων, τα ζώα αλλά και οι τροφές των κατοικίδιων ζώων μπορεί να είναι πηγές μετάδοσης σαλμονέλας.
Βασικά μέτρα προφύλαξης
·        Το καλό πλύσιμο των χεριών  επί είκοσι τουλάχιστον δευτερόλεπτα μετά την επαφή με το ζώο ή την ζωοτροφή και η σχετική επίβλεψη των ανηλίκων είναι απαραίτητα.
·        Μην ταΐζετε, μην παρασκευάζετε και μην αποθηκεύετε την τροφή του κατοικίδιου σας στο ίδιο δωμάτιο όπου τρώτε, παρασκευάζετε ή αποθηκεύετε την τροφή των μελών της οικογένειάς σας. Μην πλένετε τα σκεύη του ζώου στον ίδιο νεροχύτη ή μπανιέρα. Μην τρώτε ή πίνετε γύρω από ζώα υψηλού κινδύνου (π.χ., χελώνες, βατράχια, πάπιες) ή σε περιοχές όπου ζουν και περιφέρονται.
·        Ιδανικά για τον καθαρισμό των κυπέλλων των κατοικίδιων, πρέπει να πλένονται σε εξωτερικούς χώρους και να χρησιμοποιούνται γάντια μιας χρήσης. Χρησιμοποιήστε γάντια μιας χρήσης σαπούνι και  απολυμαντικό με χλωρίνη στις επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με τα ζώα ή σκεύη ζώων ή ζωοτροφή ή περιττώματα.
·        Oι ζωοτροφές πρέπει να αποθηκεύονται με όλες τις προδιαγραφές συντήρησης σε απομονωμένο μέρος και σε σφραγισμένα, ερμητικά κλειστά δοχεία.
·        Τα περιττώματα των ζώων πρέπει να συλλέγονται άμεσα σε ερμητικά σφραγισμένους πλαστικούς σάκους.

·       British Medical Journal 29-11-2013
  Tα άτομα που χρησιμοποιούν συστηματικά σκευάσματα  με τη μορφή διαλυόμενων δισκίων έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα προσβολής από καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια, πιθανότατα λόγω αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε νάτριο, σύμφωνα με έρευνα βρετανών επιστημόνων.
Tα ταχέως δρώντα διαλυόμενα αναλγητικά, τα αναβράζοντα δισκία βιταμινών, αρκετά συμπληρώματα διατροφής, τα διαλυόμενα φάρμακα για τους ρευματισμούς και την δυσπεψία, αποτελούν τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες κατηγορίες σκευασμάτων που εμπίπτουν στην κατηγορία.

Β. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ
Η παραδοσιακή  μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από καθημερινή κατανάλωση φυτικών προϊόντων της Μεσογείου, μέτρια κατανάλωση ψαριών ζωικών προϊόντων (αυγά–γαλακτοκομικά) και ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
Μελέτες από πολλά επιστημονικά κέντρα αναδεικνύουν την ανωτερότητα της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής συγκρινόμενης με άλλα διατροφικά πρότυπα.
Έχει συνδεθεί με χαμηλά ποσοστά διαβήτη, μεταβολικών δυσλειτουργιών, χοληστερόλης, δυσκοιλιότητας, καρδιοπαθειών, καρκινωμάτων, άνοιας, αιμορροιδοπάθειας, χολοκυστοπάθειας, στυτικής δυσλειτουργίας υπογονιμότητας.
Τα προϊόντα, τα οποία αποτελούν σήμα κατατεθέν  της ελληνικής Μεσογείου και με βάση τις μελέτες ευθύνονται κυρίως για τα ευεργετικά αποτελέσματα της ελληνικής μεσογειακής διατροφής είναι:
·        Τα προϊόντα της ελιάς
Οι ελιές και το extra παρθένο ελαιόλαδο, έχουν συνδεθεί με , τη μείωση της επίπτωσης της αθηρωμάτωσης, τη νεαρή βιολογική ηλικία, τη μακροζωία. 
·        Τα φρούτα και λαχανικά της Μεσογείου
Τα φρούτα και λαχανικά της Μεσογείου είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Μελέτες έχουν αναδείξει την αντικαρκινική τους δράση. 
·        Το ψωμί ολικής άλεσης
Ο πλούσιος σε βιταμίνες συμπλέγματος Β και αντιοξειδωτικά φλοιός τονώνει την εγκεφαλική λειτουργία και συνδέεται με μείωση της πιθανότητας εμφάνισης εκφυλιστικών νοσημάτων. 
·        Τα ψάρια
Η αυξημένη κατανάλωση ψαριών και η μικρή καρδιαγγειακή θνητότητα είναι ο κοινός παρονομαστής ανάμεσα στους νησιώτες της Μεσογείου και στους κατοίκους της μακρινής Ιαπωνίας.
·        Οι ξηροί καρποί
Έχουν συνδεθεί με πτώση της πιθανότητας προσβοης από εγκεφαλικά καρκινώματα καρδιοπάθεια.
·        Τα όσπρια
Συντελούν στην ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου των επιπέδων της χοληστερόλης, του σακχάρου.
·        Το σκόρδο
Συντελεί στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της υψηλής χοληστερόλης.
·        Γιαούρτι και φέτα
Συντελούν στην πρόληψη από την οστεοπόρωση . Όταν υπάρχει πρόβλημα χοληστερόλης η φέτα μπορεί να καταναλώνεται έως τρεις φορές την εβδομάδα ενώ τις υπόλοιπες ημέρες μπορεί να εναλλάσσεται με το υπέροχο  γιαούρτι της ελληνικής Μεσογείου με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
·        Το καλής ποιότητας κόκκινο κρασί 
Έρευνες συνδέουν τη μικρή κατανάλωση αλκοόλ με τη μορφή κόκκινου κρασιού με τη μακροζωία.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη


Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
· https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

· http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑhttp://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου