Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2013

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013: Προληπτική κολονοσκόπηση, ξηροί καρποί, ψυχοσωματικές επιδράσεις, πυρετός και δέκατα


Στο video βλέπετε τον ιό της γρίπης καθώς επιτίθεται στο ανθρώπινο σώμα. Στις εικόνες βλέπετε ακτινογραφίες από το ιατρικό μου αρχείο: Πυρετός και πνευμονία δεξιού πνεύμονα (εμφανίζεται ως λεύκανση στο μέσο πεδίο του πνεύμονα). Στην αριστερή ακτινογραφία η εικόνα είναι πριν την θεραπεία. Στην δεξιά ακτινογραφία μετά την επιτυχή θεραπεία.Α. ΝΕΑ ΑΠΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨH
  • New England Journal of medicine 2013 Sep 19; 369:1095: 88,902 συμμετέχοντες επί  22 έτη αναδεικνύουν στην πράξη την χρησιμότητα της προληπτικής κολονοσκόπησης. Η μείωση στη θνησιμότητα από καρκίνο του εντέρου με την εφαρμογή της προληπτικής κολονοσκόπησης ανήλθε στο 68%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις έως 40% των καρκίνων σε ένα πληθυσμό θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχαν υποβληθεί σε κολονοσκόπηση. Για τα άτομα μέσου κινδύνου (ο ακριβής κίνδυνος εκτιμάται με βάση το κληρονομικό ιστορικό, το ατομικό αναμνηστικό και τα ευρήματα της παθολογικής εξέτασης) συνιστάται προληπτική κολονοσκόπηση κάθε δεκαετία από την ηλικία των πενήντα ετών. Οι έλεγχοι πρέπει να αρχίζουν νωρίτερα σε άτομα υψηλού κινδύνου.
LINK: http://www.gastro.org/journals-publications/news/study-in-new-england-journal-of-medicine-colonoscopy-saves-lives


  • MD Linx, internal medicine news, 21/09/2013 μελέτη βάσεων δεδομένων PubMed and EMBASE: Οι άνθρωποι που καταναλώνουν πάνω από δύο μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης. Η χρησιμότητα των ξηρών καρπών στην προάσπιση της υγείας έχει αναδειχτεί και σε άλλες μελέτες κατά το παρελθόν. Δείτε την πιο πρόσφατη από αυτές στο http://www.mdlinx.com/internal-medicine/newsl-article.cfm/4730910/ZZ056566E87C004DE7B6543003FAD40940/?news_id=560&utm_source=Newsletter&utm_medium=DailyNL&utm_content=Top-Read-Article&utm_campaign=Article-Section  Εάν δεν πάσχετε από νόσημα με ειδική αντένδειξη καλό είναι να τρώτε τρεις χούφτες ανάλατων ξηρών καρπών την εβδομάδα.  LINK: http://www.mdlinx.com/internal-medicine/newsl-article.cfm/4803972/ZZ056566E87C004DE7B6543003FAD40940/?news_id=1604&newsdt=092113&subspec_id=1009&utm_source=Newsletter&utm_medium=DailyNL&utm_content=Top-New-Article&utm_campaign=Article-Section


  • BMJ Open, 30/09/2013: Το stress που επιδρά στη μέση ηλικία και εκλύεται σε γυναίκες από συνήθεις παράγοντες (διαζύγιο, χηρεία, προβλήματα εργασίας, ασθένειες οικείων) αποτελεί παράγοντα κινδύνου για άνοια και Alzheimer. Πρόκειται για τα συμπεράσματα σουηδών ερευνητών που παρακολούθησαν 800 γυναίκες που παρακολουθήθηκαν επί 37 χρόνια. LINK: Πραγματοποιήστε ανίχνευση ως BMJ Open 2013;3:e003142 doi:10.1136/bmjopen-2013-003142


Β. ΠΥΡΕΤΟΣ ΚΑΙ ΔΕΚΑΤΑ: ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Ο πυρετός σε εφήβους και ενηλίκους ορίζεται ως θερμοκρασία άνω του 37,2 κατά τις πρωινές ώρες και ως θερμοκρασία άνω του 37,7 κατά τις απογευματινές ώρες στο στόμα, όπως μετράται με ειδικά θερμόμετρα στόματος. Οι θερμοκρασίες στη μασχάλη είναι κατά μισό βαθμό χαμηλότερες από τις προαναφερόμενες, στο στόμα. Ο δεκατικός πυρετός ή δέκατα είναι εκτάσεως έως 37,7.
  Οι τιμές αυτές είναι ενδεικτικές γιατί εξαρτώνται και από την βασική θερμοκρασία, υπό φυσιολογικές συνθήκες του σώματος. Έτσι σε άτομα με χαμηλή βασική θερμοκρασία πρόβλημα υπάρχει και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας είναι οι πάσχοντες από χρόνια ανεπάρκεια της αιματικής κυκλοφορίας.
Ο πυρετός κατά την επίθεση των μικροβίων, είναι συστατικό στοιχείο ενός αμυντικού συστήματος, το οποίο αμύνεται με επάρκεια. Κατά την διάρκεια μιας λοίμωξης εκλύονται πυρετογόνα, με άμεσο αποτέλεσμα την εκκίνηση της διαδικασίας ρύθμισης της κεντρικής θερμοκρασίας σε υψηλότερα επίπεδα από τον υποθάλαμο. 
Η άμεση ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη σε μωρά, χρονίως πάσχοντες, καπνιστές και ηλικιωμένους. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις ασθενών η ιατρική εξέταση επιβάλλεται σε υψηλό πυρετό, σε παρατεινόμενο πυρετό (άνω του τριημέρου), επί έντονων συνοδών συμπτωμάτων (π.χ. δύσπνοιας ή έντονου πόνου ή εμετών ή εξανθήματος ή επίμονου ρίγους) επί πυρετού που δεν υποχωρεί σε αντιπυρετικά επί υποτροπής συμπτωμάτων που ευρίσκονται σε φάση βελτίωσης.
 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΕΤΟ
Κατά την διάρκεια του πυρετού συνιστώνται:
·         Χλιαρά μπάνια.
·         Αντιπυρετικά επί θερμοκρασίας ίσης ή μεγαλύτερης από 38,5 βαθμούς Κελσίου κατά τη μέτρηση στη μασχάλη. Οι έγκυες, οι θηλάζουσες, τα παιδιά και οι έφηβοι δεν πρέπει να λαμβάνουν ως αντιπυρετικό την ασπιρίνη για τον έλεγχο του πυρετού, για να αποφευχθεί ένα σπάνιο και επικίνδυνο σύνδρομο, το σύνδρομο REYE.
·         Αποφυγή καπνού.
·         Ελαφρά διατροφή και καλή ενυδάτωση. Η σούπα είναι μια καλή επιλογή τροφίμου σε περιπτώσεις πυρετού.
·         Αποφυγή κόπωσης επαρκής ύπνος. 

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη


Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
· https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

· http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου