Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013: Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, παράγοντες κινδύνου στην διεθνή κοινότητα, σάκχαρο και άνοια, μεσογειακή διατροφή

Στο πρώτο video παρακολουθείτε ζωντανά ένα λευκό αιμοσφαίριο σε πλήρη ετοιμότητα καθώς εξουδετερώνει ένα παθογόνο βακτήριο.
Στο δεύτερο video παρακολουθείτε ζωντανά τα λευκά αιμοσφαίρια ασθενούς με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα καθώς δέχονται επίθεση από παθογόνα βακτήρια.
Νeutrophil: Λευκό ουδετερόφιλο αιμοσφαίριο
Βacteria: Βακτήριο
Red blood cells: Ερυθρά αιμοσφαίρια αίματος
Α. ΝΕΑ ΑΠΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ
·         New England Journal of medicine 5/09/2013 (Link ενημέρωσης http://www.nejm.org/page/global-health): Συνοψίζει τα συμπεράσματα έγκυρων ερευνών για τους κυριότερους κοινούς, μεταξύ των κρατών, παράγοντες κινδύνου που προκαλούν σοβαρά μη μεταδιδόμενα νοσήματα. Τα πιο σημαντικά από τα συμπεράσματα αυτά που εκτίθενται στην έκθεση και αφορούν τις διεθνείς τάσεις είναι:
Α. Κάπνισμα
Το κάπνισμα και η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα είναι υπεύθυνα για περίπου 6,3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο. Έως σήμερα και παρά την έρευνα της ιατρικής επιστήμης για την ανακάλυψη φαρμάκων που να αποκαθιστούν τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος δεν έχουν βρεθεί ανάλογα φάρμακα με αποτέλεσμα η διακοπή του καπνίσματος να είναι το μόνο αποτελεσματικό μέτρο θεραπείας των βλαβών στον καπνιστή. Στις χώρες υψηλού εισοδήματος η επιδημία του καπνίσματος τείνει να ελεγχθεί με μείωση των ποσοστών των καπνιζόντων που ακολουθείται από παράλληλη μείωση των ποσοστών καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου του πνεύμονα (ΗΠΑ, Β. ΕΥΡΩΠΗ). Η συνήθεια του καπνίσματος τείνει να εξελιχθεί σε συνήθεια των χωρών μικρού και μεσαίου εισοδήματος με αποτέλεσμα σήμερα η πλειοψηφία των καπνιστών σε όλο τον κόσμο να ανήκουν σε χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα.
Β. Η κατάχρηση αλκοόλ
Το αλκοόλ ευθύνεται  για περίπου 2,7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Τα ατυχήματα, ο καρκίνος, η χρόνια ηπατική νόσος, οι  νευροψυχιατρικές καταστάσεις, οι τραυματισμοί είναι νοσήματα που προκαλούνται από την κατάχρηση αλκοόλ. Παρά το γεγονός ότι η χρόνια μικρή κατανάλωση αλκοόλ προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι βαριές περιστασιακές οινοποσίες αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής από καρδιαγγειακά νοσήματα ακόμη και όταν η συνολική μηνιαία κατανάλωση δεν υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια. Στην Ανατολική Ευρώπη και την Ρωσία η κατάχρηση αλκοόλ τείνει να εξελιχθεί στο σοβαρότερο κοινωνικό πρόβλημα.
Γ. Η παχυσαρκία
Η παχυσαρκία είναι υπεύθυνη για περίπου 3,4 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Οι παχύσαρκοι προσβάλλονται σε μεγαλύτερα ποσοστά από διαβήτη, ισχαιμική καρδιακή νόσο, ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνο, χρόνια νεφρική νόσο, οστεοαρθρίτιδα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη μεγαλύτερη απόλυτη αύξηση του αριθμού των παχύσαρκων ανθρώπων από το 1980, ακολουθούμενες από την Κίνα, τη Βραζιλία και το Μεξικό. Σήμερα οι πιο αδύνατοι άνθρωποι ευρίσκονται σε περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας λόγω υποσιτισμού ενώ ορισμένα νησιά του Ειρηνικού,  χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής είναι πρωταθλητές με ποσοστά παχυσαρκίας που μπορεί να υπερβαίνουν το 60% των πολιτών τους.
Δ. Παράγοντες διατροφής
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν συνδέσει την διατροφή που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ζωικά ή κορεσμένα λίπη, μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια trans λιπαρά, άσπρο αλεύρι, ζάχαρη με αύξηση της νοσηρότητας. Αντίθετα η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε μη βιομηχανοποιημένα πολυακόρεστα λιπαρά, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, πλήρη δημητριακά, ψάρια ασκεί προστατευτική δράση. Νοσήματα που συνδέονται με λανθασμένα διατροφικά πρότυπα είναι ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση, η αντίσταση στην ινσουλίνη, το αυξημένο σάκχαρο αίματος, η υψηλή χοληστερίνη αίματος. Παραδοσιακά οι χώρες της Β. Ευρώπης που είχαν υψηλά ποσοστά κτηνοτρόφων βάσιζαν την διατροφή τους στο κρέας και σε προϊόντα κρέατος (π.χ. αλλαντικά, τυριά), ενώ η κατανάλωση κρέατος και ειδικότερα κόκκινου κρέατος ήταν σχετικά χαμηλή σε χώρες της Ν. Ευρώπης. Η τάση εκ δυτικισμού αλλοίωσε τα παραδοσιακά διατροφικά πρότυπα σε πολλές χώρες. Επί του παρόντος, η Ελλάδα αποτελεί μία από τις πρωταθλήτριες χώρες παγκοσμίως στην ταχύτητα υιοθέτησης δυτικών διατροφικών προτύπων και στην αύξηση του ποσοστού κατανάλωσης κρέατος και προϊόντων κρέατος σε σύγκριση με το παρελθόν.
Η μείωση της κατανάλωσης  άλατος στην Ιαπωνία και τη Φινλανδία, χώρες στις οποίες η πρόσληψη αλατιού στο παρελθόν ήταν περισσότερο από 20 g ανά ημέρα σε ορισμένες περιοχές, έχει συσχετισθεί με μείωση των ποσοστών του καρκίνου του στομάχου και του αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου στις χώρες αυτές.
Ε. Η καθιστική ζωή
Τα δυσμενή αποτέλεσμα της καθιστικής ζωής έχουν αναδειχτεί σε πολλές μελέτες. Τα χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας παρατηρούνται κυρίως σε συνθήκες υψηλού εισοδήματος αστικοποιημένες χώρες σε αντίθεση με τους αγροτικούς πληθυσμούς.
·         New England Journal of medicine 08/08/2013(Link ενημέρωσης http://www.clinicianreviews.com/home/article/higher-glucose-linked-to-increased-dementia-risk/38a2d1c31a0d20b037b2beba83f0e59d.html). Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, υψηλότερα (άνω του 110mg/dl) επίπεδα σακχάρου είναι  παράγοντας κινδύνου για γεροντική άνοια, ακόμη και σε άτομα χωρίς διαβήτη. 
·         American Diabetes Association, Diabetes Care, 17/06/2013 (Link ενημέρωσης http://care.diabetesjournals.org/content/early/2013/08/06/dc13-0955.abstract). H μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη κι εγκεφαλικών επεισοδίων ακόμη και σε άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο (φορείς γονιδίων TCF7L2-rs7903146 Polymorphism). Για τη μεσογειακή διατροφή μπορείτε να ενημερωθείτε συμπληρωματικά στο http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/2011/03/blog-post_24.html

 
Kαρκίνος δεξιού πνεύμονα σε καπνίστρια (από το ιατρικό προσωπικό μου αρχείο)

Β. ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
Μετά το πέρας του καλοκαιριού οι δυσμενείς παράγοντες που κλασσικά θέτουν σε ιδιαίτερη δοκιμασία το ανοσοποιητικό σύστημα κατά την χειμερινή περίοδο (stress, ιώσεις, γρίπη) αρχίζουν προοδευτικά να επελαύνουν για να κορυφωθούν τον Χειμώνα. 
Μέτρα ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος:
· Διακόψτε το κάπνισμα και υιοθετήστε υγιεινή διατροφή
· Να κοιμάστε ικανοποιητικά και να αποφεύγετε την καθιστική ζωή
· Πλημμελώς θεραπευόμενα χρόνια νοσήματα (π.χ. αυξημένο σάκχαρο) αλλοιώνουν τη σωστή άμυνα και πρέπει να αντιμετωπιστούν οπωσδήποτε σωστά ιατρικώς πριν την έναρξη του Χειμώνα
· Να ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση που μπορεί να παρουσιάσει εποχικές εξάρσεις ή να χρειαστεί πιο εντατική ρύθμιση
· Εάν φροντίζετε άτομα με κίνδυνο θανατηφόρων επιπλοκών από γρίπη (π.χ. μωρά) ή εάν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για λοιμώξεις και δεν έχετε απαγορευτικές αντενδείξεις για εμβολιασμό μην αμελήσετε να κάνετε τον Οκτώβριο  το εμβόλιο της γρίπης. Αρκετοί ασθενείς υψηλού κινδύνου που δεν έχουν προστατευτικά αντισώματα για πνευμονιόκοκκο λόγω    εμβολιασμού που έχει προηγηθεί ή πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας θα χρειαστούν και εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο.
· Πρέπει να γνωρίζετε ότι η επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό με το ερώτημα της αναγκαιότητας ή μη εφαρμογής προληπτικών εμβολιασμών ανάλογα με την περίπτωση είναι απαραίτητη κατά την διάρκεια του Φθινοπώρου σε κάθε άτομο με χρόνιο νόσημα, έγκυο, γονέα με μωρό ή άτομο άνω των 65 ετών.
 Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου