Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013

ΙΟΥΛΙΟΣ 2013:Καρκινογένεση και αξονικές τομογραφίες, η χρησιμότητα των φυτικών ινών των φρούτων/λαχανικών, κίνδυνοι κατά την κολύμβησηΑ. ΝΕΑ ΑΠΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ
  • British Medical Journal, 07/06/13 (Link συνοπτικής ενημέρωσης http://www.mdlinx.com/internal-medicine/newsl-article.cfm/4663713/cancer) : Oι αξονικές τομογραφίες κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκινογένεσης. Πρόκειται για συμπέρασμα μελέτης από την Αυστραλία που αφορούσε 11000000 άτομα. Η συνολική συχνότητα εμφάνισης καρκίνου ήταν 24% μεγαλύτερη για άτομα με ανάλογη έκθεση κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία. Δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση αυτών των διαγνωστικών πρακτικών ιδιαίτερα σε ηλικίες ανάπτυξης.
  • American Journal of Clinical Nutrition  27/06/2013 (Link συνοπτικής ενημέρωσης http://www.mdlinx.com/internal-medicine/newsl-article.cfm/4698744/): Τα δημητριακά ολικής άλεσης μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη, παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών νόσων. Πρόκειται για συμπεράσματα  ανασκόπησης όλων των δημοσιευμένων μελετών από το 1965 έως τον Δεκέμβριο του 2010 .
  • American Journal of Clinical Nutrition  28/06/2013(Link συνοπτικής ενημέρωσης http://www.mdlinx.com/internal-medicine/newsl-article.cfm/4698751/fruit-vegetable-mortality): Καταναλώνετε πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων λαχανικών ημερησίως για να ζήσετε περισσότερο. Το συμπέρασμα αντλείται από σουηδική μελέτη που περιέλαβε 71,706 άτομα. Όσοι δεν κατανάλωναν φρούτα και λαχανικά έζησαν τρία χρόνια λιγότερο συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Μια μερίδα είναι ένα μέτριο φρούτο ή 1 φλιτζάνι του τσαγιού ωμά φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι ή το μαρούλι) ή ½ φλιτζάνι βρασμένα μαγειρεμένα λαχανικά ή ¾ φλιτζάνι από χυμό φρούτων / λαχανικών.

Β. ΛΟΙΜΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ


Φλεγμονή πτερυγίου ωτός από ψευδομονάδα λόγω κολύμβησης σε μολυσμένη πισίνα: Από το ιατρικό μου αρχείο

Τα λοιμώδη νοσήματα της κατηγορίας αυτής είναι ιδιαίτερα συνήθη το καλοκαίρι και οφείλονται σε μετάδοση λοιμογόνων οργανισμών μέσω κατάποσης ή εισπνοής μολυσμένων σωματιδίων ή απευθείας προσβολή του δέρματος και των βλεννογόνων.
Οι πιο συχνές λοιμώξεις αυτής της κατηγορίας στην Ελλάδα, είναι η ωτίτιδα του κολυμβητή, η γαστρεντερίτιδα του κολυμβητή, μολύνσεις δέρματος, οφθαλμών μολύνσεις ουροποιογεννητικού και αναπνευστικού συστήματος. Ορισμένες φορές οι υδάτινες δραστηριότητες αποτελούν αιτία μετάδοσης ασυνήθιστων επικίνδυνων λοιμώξεων όπως πρωτοζωικών λοιμώξεων, ηπατίτιδας Α, legionella (νόσος των λεγεωνάριων), λεπτόσπειρας κλπ.
Ανάλογα με την θέση της προσβολής τα συμπτώματα διαφοροποιούνται. Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι η διάρροια, το φούσκωμα, ο πόνος στο αυτί, τα δέκατα, ο πυρετός. Ο οργανισμός έχει μηχανισμούς άμυνας έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών. Στις περισσότερες περιπτώσεις προσβολής πρόκειται για αύξηση της λοιμογόνου δυνάμεώς τους λόγω αυξημένης συγκέντρωσης σε μολυσμένα ύδατα ή μειωμένης αντίστασης του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω χρόνιου νοσήματος η παράγοντα που εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί  εισέρχονται στο σώμα είτε από συνήθεις πύλες εισόδου (μάτια στόμα) είτε μέσω ανοιχτών πληγών είτε μέσω κατάποσης μολυσμένου υλικού κατά την διάρκεια της κολύμβησης ή της παραμονής στην παραλία. Άλλες φορές οι κολυμβητές αμελούν να ξεπλυθούν με νερό και σαπούνι μετά την κολύμβηση ή μικροποσότητες παθογόνων μικροοργανισμών εγκλωβίζονται σε κλειστές κοιλότητες όπως το αυτί και στη συνέχεια πολλαπλασιάζονται (οι συνθήκες παρατεταμένης υγρασίας ευνοούν την κατάσταση αυτή.
  Οι κολυμβητές
·         Πρέπει να κολυμπούν σε καθαρά διαυγή ύδατα και να συμβουλεύονται τις υγειονομικές αρχές πριν επιλέξουν θέση κολύμβησης
·         Δεν πρέπει να καταπίνουν νερό και εάν είναι δυνατόν να μην βουτούν το κεφάλι στο νερό. Δεν πρέπει να κολυμπούν με ανοιχτές πληγές
·         Πρέπει να φορούν υποδήματα και να χρησιμοποιούν καθαρές πετσέτες όταν κολυμπούν περπατούν ή κάθονται στην θάλασσα και στην παραλία
·         Πρέπει να κάνουν μπάνιο πριν και μετά την κολύμβηση
·         Εάν περνούν αρκετές ώρες στην πισίνα ή την παραλία πρέπει να κάνουν συχνά ντους με καθαρό νερό
·         Εάν έχει εγκλωβιστεί νερό στα αυτιά τους  να χρησιμοποιούν το ζεστό αέρα σεσουάρ για να εξατμιστεί το νερό. Η υγρασία ευνοεί τον τοπικό πολλαπλασιασμό μικροβίων. Η τοποθέτηση βάμβακος για απομάκρυνση του νερού μέσα στο αυτί ή άλλων αντικειμένων μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέθοδος απομάκρυνσης ξένων σωμάτων.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOKhttp://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTERhttp://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣhttp://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗhttp://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣhttp://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο) http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣhttp://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣhttp://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗhttp://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗhttp://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑhttp://internationaltravelmedicine.blogspot.com  ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου